La o săptămână de la prima internare în spital, avocaţii edilului suspendat al Capitalei încearcă încă o dată să îi convingă pe oficialii centrului de arest că Oprescu trebuie să treacă prin alte investigaţii medicale într-un spital de stat. Totul, după ce primul raport ar fi arătat existenţa a 12 afecţiuni, în afară de cele cardiace sau diabet. Cea mai gravă problemă ar fi aparaţia unui nodul pulmonar.
Avocatul lui Sorin Oprescu a declarat în faţa Arestului central al Poliţiei că cea mai gravă problemă de sănătate a edilului este un nodul pulmonar care va trebui examinat.
Alexandru Chiciu, unul dintre avocaţii lui Sorin Oprescu, a spus, înainte de a-l vizita pe primarul suspendat al Capitalei, în Arestul Central, că în motivarea judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti se atestă existenţa afecţinilor grave pentru Oprescu, scrie Mediafax.
Avocatul a spus că aspectele medicale şi toate celelalte elemente din decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti vor fi analizate de apărare şi vor fi făcute solicitările ce se impun pentru înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arestul la domiciliu în cazul lui Sorin Oprescu. Chiciu a spus că strategia care va fi folosită de apărare la termenul de la Curtea de Apel Bucureşti este pusă la punct la acest moment. Avocatul a precizat că apărarea va face apel la toate prevederile din legislaţia internă, dar şi la toate deciziile ICCJ din 2014, 2015 şi la deciziile Curţii Europene.
"Da, sunt două paliere de apărare, palierul de fond - şi, repet, dosarul are o înărcătură de fond importantă şi nu o tratăm cu superficialitate -, dar şi ca avocaţi, ca oameni, nu putem trata cu superficialitate afecţiunile domnului Oprescu. Cred că există un element fundamental, dreptul domnului Oprescu, ca şi dreptul tuturor altor persoane, la viaţă. Domnul Oprescu poate fi cerctat, trimis în judeată, dacă vreţi condamnat pentru orice spun procurorii, pe baza unor probe. Dar poate fi cercetat şi trimis în judecată într-o măsură preventivă alternativă", a mai spus Chiciu.
Întrebat dacă Sorin Oprescu a fost interceptat inclusiv în duba Poliţiei, Alexandru Chiciu a spus că sunt aceste precizări în referatul procurorilor cu propunerea de prelungire a măsurii arestării preventivă.
"Sunt precizări despre care se ştie deja, că au existat interceptări inclusiv în dubă. Aceste elemente ţin de fondul cauzei, procurorii apreciază asupra necesităţii unor măsuri investigative, ele au fost legale. Asupra acestor elemente şi legalităţii lor vom discuta la fondul cauzei", a precizat Chiciu.
Referitor la persoanele cercetate în acelaşi dosar cu Sorin Oprescu şi care au recunoscut săvârşirea de infracţiuni, Chiciu a spus că acestea nu au nicio legătură cu clientul său, avocatul apreciind că denunţurile şi recunoaşterea vinovăţiei ar trebui să fie analizate cu rezervă de către instanţe.
"A existat moda interceptărilor, acum există moda denunţurilor. Eu spun că instanţele din România ar trebui să analizeze cu mai multă rezervă acest tip de recunoaştere a unor fapte sau denunţuri", a adăugat Chiciu.
Avocaţii lui Sorin Oprescu vor să ceară din nou internarea edilului, după ce, în urma investigaţiilor medicale la care a fost supus, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecţiuni, unele grave, fiindu-i depistat şi un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni privind un posibil cancer.
Potrivit avocaţilor, din raportul medicilor care au evaluat starea de sănătate a lui Sorin Oprescu rezultă că primarul suspendat al Capitalei ar avea 12 afecţiuni, fiind stabilite 12 diagnostice.
În urma investigaţiilor medicale amănunţite, medicii ar fi constatat că Sorin Oprescu ar avea un nodul la un plămân, despre care susţin că ar ridica risc oncologic moderat şi recomandarea ar fi evaluarea funcţionalităţii pulmonare. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat "un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept", fiind recomandată efectuarea unei spirometrii.
Avocaţii au precizat că această evaluare ar trebui făcută la un spital specializat în tratarea afecţiunilor pulmonare.
În acest context, avocaţii lui Sorin Oprescu vor să depună o nouă cerere la Arestul Central al Poliţiei Capitalei, prin care să solicite să îi pemită edilului să meargă la un spital, pentru efectuarea noilor investigaţii recomandate de medici.
Luni, medicii de la Spitalul Universitar din Capitală, care l-au examinat pe Oprescu, au stabilit că acesta nu prezintă risc de infarct. Primarul suspendat a fost transportat, prin urmare, înapoi în Arestul Central al Poliţiei Capitalei, după câteva zile petrecute la Spitalul Universitar.
Lui Sorin Oprescu i s-a făcut o coronarografie, o procedură de explorare a arterelor. Medicii au constatat că nu există îngustări, care să cauzeze dureri toracice sau chiar infarct.
Coronarografia presupune introducerea unui cateter pe o arteră femurală şi injectarea substanţei de contrast direct la nivelul arterelor coronare.
Medicii l-au anesteziat local, iar intervenţia a durat mai puţin de o oră. Rezultatul: Oprescu nu este în pericol, iar starea lui de sănătate nu necesită spitalizare.