Tragedia s-a petrecut în oraşul Hârlău, din judeţul Iaşi. Femeia de 27 de ani acuza dureri insuportabile de cap, aşa că soţul a sunat, de urgenţă la 112. Deşi la victimă se putea ajunge în maximum câteva minute, a trecut aproape o oră până când a ajuns salvarea, iar tânăra era deja moartă.
Când a sosit în sfârşit ambulanţa, la faţa locului era deja şi Poliţia. Răvăşit de durere, soţul victimei i-a cerut socoteală şoferului ambulanţei şi i-a spus să-i transporte soţia la spital. Însă şoferul l-a refuzat şi, nervos, i-a dat cu pumn. Trupul femeii a fost transportat la Medicină legală cu o căruţă.
Alina Catargiu s-a stins din viaţă în a doua noapte de Paşte la vârsta de 27 de ani. Tânăra a lăsat în urmă doi copii minori: unul de doi ani şi altul de 6 ani şi o familie îndurerată. Nu suferea de boli grave dar a murit cu zile, din motive necunoscute, în braţele soţului său.
"Am sunat la salvare, a zis că ştie locul să aşteptăm că vine. Am ieşit în stradă cu ea în braţe şi m-am pus pe iarbă cu ea şi a durat o oră, oră şi ceva", a spus soţul femeii. Cei de la Ambulanţa Iaşi se apără şi spun că la primul apel au fost trimişi la o adresă greşită. Le-a fost indicată aceeaşi stradă, acelaşi punct de reper, dar nu li s-a precizat că este vorba despre oraşul Hârlău, şi nu de municipiul Iaşi. Motiv pentru care primul echipaj a fost purtat pe drumuri degeaba. Abia la al doilea apel, făcut, de această dată de poliţişti, un echipaj de la Ambulanţa Hârlău a ajuns la adresa exactă. Poliţia din Iaşi a deschis o anchetă, însă doar pentru a stabili dacă angajatul serviciului de ambulanţă l-a lovit sau nu, în plină stradă, pe soţul îndoliat.
AMBULANŢIERII DAU VINA PE OPERATORUL 112
Ambulanţierii se apără şi spun că nu au fost anunţaţi. "La 21 aprilie 2014, ora 02.54, la Centrul 112 Iaşi a fost recepţionat un apel, de la un terminal cu serviciu preplătit, apel identificat ca urgenţă medicală pe strada Eternitate la nr. 75 pe care operatorul l-a transferat către Serviciul de Ambulanţă Iaşi. La primirea datelor referitoare la adresa evenimentului operatorul 112 nu a solicitat şi informaţia cu privire la localitate, considerând că adresa este în Iaşi, strada Eternitate fiind una foarte bine cunoscută în municipiu dar, de fapt, evenimentul era pe o stradă cu acelaşi nume însă în localitatea Hârlău. La ora 03.06 un nou apel, de la alt număr de telefon, al unui terminal cu serviciu preplătit, a fost recepţionat de către acelaşi operator 112 care, cunoscând cazul, l-a transferat către dispeceratul Serviciului de Ambulanţă, fără a solicita alte informaţii. La 03.11 şi 03.16 au fost recepţionate noi apeluri, referitoare la acelaşi caz, dar de către un alt operator 112.
Fiind iniţiate de la acelaşi număr de telefon, apelurile au fost asociate cazului anterior şi acest operator 112 le-a transferat tot către dispeceratul Ambulanţei, fără a solicita alte detalii. Ambulanţa a confirmat solicitantului faptul că a fost alocată o maşină de intervenţie. La ora 03.26, un alt apel pentru acelaşi caz, dar de la un terminal înregistrat la o adresă din localitatea Hârlău, a fost recepţionat în Centrul 112. De această dată, urmare discuţiei cu apelantul şi a aplicării procedurilor de localizare, operatorul 112 a constatat că evenimentul are loc în Hârlău. Apelantul a fost transferat către Serviciul de Ambulanţă Iaşi, cu datele de localizare corespunzătoare evenimentului, la caz fiind alocat un nou echipaj. La 03.36 a fost recepţionat un apel de la un membru al echipajului medical care a informat dispeceratul Ambulanţei Iaşi despre decesul persoanei pentru care se solicitase intervenţia", se arată într-un comunicat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Conform Metodologiei privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), atât operatorii din Centrele 112 cât şi cei din dispeceratele de Ambulanţă aveau obligaţia să verifice informaţia de localizare prin folosirea facilităţilor platformei IT a sistemului. Procedurile specifice nu au fost aplicate, nefiind executate întocmai prevederile art. 2 alineatele 1 şi 5 din metodologia amintită (document disponibil public pe www.112.ro).
STS: "Regretăm decesul oricărei persoane"
"Întrucât persoana pentru care se solicitase intervenţia a fost găsită decedată de către echipajul trimis corect, din punct de vedere al adresei, Parchetul Militar a fost sesizat pentru efectuarea de cercetări în vederea stabilirii unui eventual raport de cauzalitate între decesul persoanei şi modul în care au acţionat operatorii Centrului pentru Apel Unic de Urgenţă 112 Iaşi şi cei ai dispeceratului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi. Regretăm decesul oricărei persoane. Aceste erori nu constituie caracteristica modului de acţiune pentru soluţionarea apelurilor 112 iar în perioada următoare, întreg personalul va fi reinstruit cu privire la respectarea intocmai a procedurilor de lucru", se mai arată în comunicatul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.