Studiul arată că zonele metropolitane din SUA care sunt mai prietenoase cu pietoni au PIB-ul mai mare, iar locuitorii au un nivel al educaţiei mai mare. În cercetare au fost incluse 30 dintre cele mai mari zone metropolitane din SUA şi le-a clasat în funcţie de cât de mult spaţiu pentru birouri, retail şi rezidenţial aveau şi dacă era propice pentru mersul pe jos, scrie Business Magazin.
"Poate pentru prima dată în ulitimii 60 de ani, zonele pietonale în cele 30 cele mai mari metropole câştigă teren în dauna spaţiilor destinate automobilelor. Mai mult, este o legătură între zonele pentru mersul pe jos şi nivelul de educaţie", se arată în raportul Smart Growth America.
Christopher Leinberger, profesor la Universitatea George Washington School of Business spune că nu se ştie exact de ce se întâmplă acest lucru şi nu ştie dacă oraşele cu spaţii pietonale extinse atrag oamenii educaţi sau dacă oamenii educaţi se deplasează în anumite zone unde se dezvoltă mai multe spaţii pentru mersul pe jos.
Ceea ce se ştie sigur este faptul că oamenii cu un nivel de educaţie mai mare tind să meargă către oraşe cu zone pietonale.
Primele trei oraşe din top au fost New York, Washington şi Boston, care au mulţi tineri şi care sunt cel puţin licenţiaţi, 51% în cazul Washington şi 42% dintre cetăţeni în cazul Boston.
Studiul a găsit nu numai că nivelul de educaţie este mai mare în oraşele cu zone pietonale, ci şi PIB-ul. Bineînţeles, corelaţia dintre cei doi factori nu înseamnă neapărat şi cauzalitate, scrie BBC.