De la o populaţie estimată la aproape 20 de milioane de locuitori în anul 2015, România va ajunge în anul 2080 la 16,3 milioane, se arată în raportul Eurostat. Cei peste 3,5 milioane de oameni în minus reprezintă o pierdere de 18% pentru populaţia ţării noastre. Migraţia şi rata scăzută a naşterilor în raport cu decesele reprezintă cauzele principale ale scăderii populaţiei României. Datele Eurostat arată o diminuare continuă a natalităţii în perioada 1993-2013. Astfel, România a ajuns la o rată medie de nouă naşteri la mia de locuitori, sub media europeană de zece naşteri la mie.
Conform studiului european, românii trăiesc în cele mai mici locuinţe din Uniune. Suprafaţa medie a locuinţei în mediul urban este de 40 de metri pătraţi. Europenii locuiesc în case cu suprafaţa de 90 de metri pîtraţi în marile metropole şi 100 de metri pătraţi în oraşele mici.
Mai mult, 40% dintre locuinţele românilor sunt ocupate de câte 3-5 persoane fiecare, iar în 5% dintre case stau câte şase oameni sau mai mulţi. În doar 22,1% dintre case stă o singură persoană, mult sub media europeană de 31,8%.
Nici condiţiile de locuit din ţara noastră nu sunt dintre cele mai bune. În anul 2011, 38,1% din casele românilor aveau WC-ul în curte. În Oltenia sunt cele mai multe astfel de locuinţe, aproape 56%. Bulgarii stau mai bine ca noi la acest capitol: doar 26,4% dintre case au toaletă în curte. Media UE este de numai 2,7%, conform datelor Eurostat.