UPDATE ORA 22.42 Sibiu: protestul s-a încheiat. Au fost aproximativ 5000 de participanţi
Protestul de luni seara s-a încheiat, la Sibiu, cu un maxim de 5.000 de participanți, un număr de opt ori mai mic față de cei aproape 40.000 de oameni prezenți în stradă duminică, potrivit estimărilor oficiale.
În fața sediului PSD, protestarii au depus câteva cofraje cu ouă și pancarte prin care au cerut demisia Guvernului.
Manifestarea a fost lipsită de incidente. Oamenii au venit cu steaguri și vuvuzele, scandând "România, trezește-te!", "Hoții" și "Demisia". Printre cei care nu au scandat, ci doar au asistat pașnic, s-a numărat și preotul Constantin Necula, care a spus că participă în calitate de "jurnalist", și nu de purtător de cuvânt al Mitropoliei Ardealului.
Sibienii care au protestat au cerut demisia Guvernului și au afirmat că vor reveni în stradă și marți seară.
La Sibiu protestele sunt avizate de Primărie și Jandarmerie, zilnic, până la ora 23,00, până pe data de 15 februarie. Luni seara, la Sibiu, în timpul protestului, temperatura a fost de un grad Celsius.
UPDATE ORA 22.38 Timiș: Mitingul din Piața Victoriei s-a încheiat; numărul maxim de protestatari a fost de aproximativ 5.000
Protestul antiguvernamental din Piața Victoriei de la Timișoara s-a încheiat luni, înainte de ora 22,00, având cea mai redusă participare de la începutul seriei manifestațiilor.
Început la ora 19,00 cu câteva sute de persoane, mitingul a reunit în scurtă vreme până la 5.000 de persoane în piața centrală a orașului, în timp ce oamenii continuau să vină în grupuri sau individual.
Participanții la manifestare au avut pancarte cu mesaje mai noi sau mai vechi. S-a scandat mai puțin decât în serile precedente, dar s-a ascultat mai multă muzică, cu texte adaptate momentului.
Organizatorii le-au propus celor prezenți să poarte cu toții, de marți, banderole albe pe braț, pe care să le ia cu ei peste tot, pe stradă și la serviciu, ca semn al solidarității și al rezistenței. Au cerut demisia Guvernului, dar mai ales demiterea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Ei au anunțat că următorul protest va fi vineri, de la ora 19,00, pentru care se va porni, de la ora 18,30, din cartiere, ca și în serile precedente.
''Să le cerem 'parlamentarilor de onoare' ai PSD să ceară demisia Guvernului'. (...). Ne dorim ca până la sfârșitul săptămânii viitoare, Liviu Dragnea să nu mai fie președintele Camerei Deputaților, pentru că a stat în spatele ordonanței rușinoase și trebuie să plece'', au spus organizatorii protestului.
Ploaia și vremea foarte rece i-a determinat pe mulți manifestanți să părăsească discret piața, în jurul orei 21,00, rămânând spre final circa 2.000 de protestatari, iar la ora 22,00, în fața Operei au mai rămas circa 200 de persoane.
Mitingul a decurs și s-a încheiat fără incidente.
ORA 22.33 Arad: Circa 350 de persoane în Piața Revoluției pentru a cere demisia Guvernului
Circa 350 de persoane s-au strâns și luni seară în Piața Revoluției din municipiul Arad, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.
Pe platoul din fața Palatului administrativ s-au aflat și un grup de șapte susținători ai Cabinetului Grindeanu.
Acțiunea de protest a început în jurul orei 19,00, după o jumătate de oră pe platou aflându-se circa 50 de protestatari. Mai greu decât în zilele precedente, protestatarii au început să se adune, astfel că după încă o oră numărul acestora a ajuns la circa 350 de persoane.
În timp ce participanții la protestul anti-PSD scandau lozinci cum ar fi 'Jos Guvernul'; 'DNA, să vină să vă ia', 'Hoții' sau 'Demisia', unii suflau în vuvuzele, iar alții băteau tobele sau fluturau drapele tricolore, micul grup de susținători ai PSD-ului, alcătuit din cinci femei și doi bărbați, toți pensionari, a început la un moment dat să scandeze împotriva președintelui Klaus Iohannis.
Între cele două părți a avut loc un schimbi de replici, însă jandarmii au intervenit imediat pentru a aplana conflictul, calmând spiritele înainte ca acesta să ia amploare. Cei șapte susținători ai PSD au rămas alături de ceilalți manifestanți, fără a mai fi semnalate niciun fel incidente.
În jurul orei 20,30, participanții au încercat să traverseze piața pentru a continua să protesteze în fața sediului PSD, însă, la rugămintea jandarmilor, s-au oprit în mijlocul pieței, alături de monumentul înălțat în memoria eroilor Revoluției din 30 Decembrie '89.
După câteva minute protestatarii s-au încolonat și au pornit în marș pe B-dul Revoluției, până în Piața Podgoria și înapoi, escortați de importante forțe de ordine.
Nu au fost semnalate incidente.
UPDATE ORA 20.34 Vaslui: Zeci de protestatari s-au adunat în Piața Civică și au lansat lampioane
Câteva zeci de cetățeni s-au adunat, luni seara, în Piața Centrului Civic din Vaslui, unde au protestat pașnic și au lansat lampioane, în semn de bucurie față de abrogarea OUG nr. 13/2017, de modificare a Codurilor penale.
În debutul acțiunii, organizatorii au dat citire Proclamației de la Timișoara, manifest prezentat de protestatarii din orașul de pe Bega.
Vasluienii, care au participat la protest în număr mult mai mic față de zilele trecute, au afișat pancarte cu mesaje împotriva PSD și a Guvernului Grindeanu. 'Plecat-am nouă din Vaslui și cu sergentul zece, Să-i luăm pe Dragnea și pe-ai lui, ca să-i băgăm la rece!', 'Nu stăm în casă, Dragnea nu ne lasă!', 'Urlu! România este înjunghiată mișelește!', 'Jos corupția!' sau 'Demisia!' au fost câteva dintre mesajele manifestanților.
'Protestatarii nu vor să vă ia creșterile de pensii, ci vor să nu se mai dea legi care favorizează corupția! Guvernul acesta mituiește lumea și apoi dă pe ascuns ordonanțe, ca să poată fura în liniște', a spus unul dintre organizatorii protestului.
Participanții la protest au anunțat că intenționează să fie prezenți în piață și zilele următoare.
UPDATE ORA 20.28 Bistrița-Năsăud: Aproximativ 600 de persoane au pornit într-un nou marș pe străzile Bistriței
Aproximativ 600 de persoane au pornit luni seara, în jurul orei 20,00, într-un nou marș de protest antiguvernamental pe străzile Bistriței, fiind cea de-a șaptea zi în care se organizează astfel de manifestații în municipiu.
Oamenii — copii, tineri, adulți, pensionari — au început să se adune încă de la ora 19,00 în fața Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, cu pancarte, fluiere, vuvuzele și steaguri tricolore.
În această seară, grupul de tineri care a ținut legătura cu protestatarii pe rețelele de socializare a adus o stație și o boxă, de care s-au folosit pentru a asculta Imnul României și melodia compusă de trupa Voltaj — "Dacă România ar putea vorbi".
În plus, tinerii au intrat în dialog cu cei adunați în piață, pentru a-i întreba care sunt motivele prezenței lor la protest. Protestatarii au folosit prilejul pentru a-și arăta nemulțumirea și neîncrederea față de actualul guvern și față de PSD.
Marșul de protest se va întinde pe mai mulți kilometri, urmând să fie străbătute bulevarde și străzi principale ale municipiului Bistrița, ca mai apoi să revină în fața prefecturii.
UPDATE ORA 20.26 Olt: Aproximativ 30 de persoane au protestat în Slatina; protestul s-a încheiat după o oră și jumătate.
Aproximativ 30 de persoane au ieșit luni seara în stradă, la Slatina, la un protest antiguvernamental, numărul protestarilor fiind mai mic față de serile precedente, când pe platoul din fața Prefecturii Olt s-au strâns sute de persoane.
Protestul a început în jurul orei 18,00, iar după ora 19,40 manifestanții au început să plece, în condițiile în care, față de ultimele două zile, a fost vânt și vreme mai rece. În aceste condiții, oamenii nu au mai plecat în marș pe străzile din oraș.
În alte localități din județul Olt nu au mai avut loc proteste luni seară.
În municipiul Slatina protestele au început pe 1 februarie, pe platoul din fața Prefecturii Olt, unde în prima seară s-au adunat circa 70-100 de protestatari. În serile ce au urmat numărul protestatarilor a crescut la câteva sute. Ei au scandat mesaje antiguvernamentale și anti-PSD și și-au manifestat nemulțumirea față de adoptarea de către guvern a OUG privind modificarea Codurilor penale.
Duminică seara, după ce Guvernul a abrogat respectiva ordonanță, aproximativ 300 de persoane au manifestat la Slatina.
UPDATE ORA 20.24 Cluj: Peste 4.000 de protestatari mărșăluiesc prin zona centrală a orașului
Participanții la protestul antiguvernamental au pornit în marș, imediat după ora 20,00, prin zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, și, potrivit estimărilor forțelor de ordine, la ora 20,20 erau peste 4.000 de persoane.
Protestatarii poartă pancarte antiguvernamentale și anti PSD și au scandat, printre altele, 'Jos Guvernul', 'Demisia', 'Hoții'.
Protestul era programat să înceapă la ora 19,00, când în Piața Unirii erau circa 300 de persoane.
La protestul de duminică, la Cluj-Napoca au participat peste 50.000 de persoane, iar la cel de sâmbătă, peste 40.000.
UPDATE ORA 20.22 Brăila: Aproximativ 100 de persoane protestează în Piața Independenței
Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, luni seară, pe platoul din Piața Independenței din Brăila, unde scandează lozinci anti-PSD și cer demisia Guvernului.
Protestatarii s-au mobilizat, ca și în ultimele cinci seri, pe rețelele de socializare, deviza protestului anunțat pentru luni seară fiind "Demisia Guvernului! Protest pașnic, ziua 6".
Oamenii suflă în vuvuzele și fluiere, agită drapele naționale și pancarte și strigă lozinci împotriva Guvernului, PSD și a lui Liviu Dragnea — "Refuz acest abuz", "Noi nu renunțăm, nouă ne pasă!", "Demisia!", "La închisoare, nu la guvernare!", "PSD, ciuma roșie" și "Hoții".
"Chipurile au abrogat OUG 13/2017, însă se pare că au făcut-o intenționat într-un mod greșit, prin urmare abrogarea poate să nu fie valabilă. Este un protest de atenționare a PSD-ului și la adresa lui Dragnea și Grindeanu, că așa nu se mai poate", a spus Cătălin Stancu, unul dintre protestatari.
Manifestanții prezenți intenționează, la fel ca în restul serilor în care s-a organizat protestul, să se plece din nou în marș pe Calea Călărașilor, până în Barieră și înapoi.
UPDATE ORA 20.20 Suceava: Aproximativ 100 de protestatari protestează în marș
Peste o sută de suceveni au continuat luni protestele, ei solicitând acum, după abrogarea ordonanței de urgență de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, invocată inițial, demisia Guvernului.
Inițial, aproximativ 50 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii, după care au plecat în marș prin oraș, pe același itinerar din serile precedente, iar pe traseu s-au mai alăturat protestatari.
Ei sunt dotați cu vuvuzele, tobe și pancarte cu mesaje antiguvernamentale.
Alexandru Istrate, care este reprezentant al USR și cel care a obținut autorizația pentru protest, a spus că a inițiat o listă cu revendicări, care începe cu demisia ministrului Justiției și care va fi postată on-line, pentru ca cei care doresc să o poată completa.
UPDATE ORA 20.18 Tulcea: Câteva zeci de persoane protestează în centrul orașului
Câteva zeci de persoane s-au adunat luni seară în centrul orașului Tulcea și au solicitat demisia premierului Grindeanu, acțiunea înregistrând cel mai mic număr de participanți din ultima săptămână.
"În ultimele trei seri a fost un vârf de participanți la proteste. Cred că în seara aceasta nu au mai fost atât de mulți, fiindcă nu mai e weekend. Nu găsesc prea multe scuze, deoarece situația nu s-a schimbat prea mult față de acum câteva zile", a declarat pentru AGERPRES președintele organizației municipale a PNL, Dan Bălan.
El a menționat că organizația municipală a PNL Tulcea nu s-a implicat în organizarea protestelor din ultimele cinci seri din oraș, liberalii participând la mitinguri în calitate de cetățeni ai României.
"Organizația municipală a PNL nu a organizat niciun protest care să se refere la Ordonanța de urgență nr 13/2017. La fel ca alți membri PNL, eu am ieșit în stradă în calitate de simplu cetățean. Nu știu cât va mai continua protestul la Tulcea, dar în București cred că oamenii vor ieși în stradă până la demisia premierului Grindeanu, fiindcă a dus lucrurile până la un punct în care nimeni nu mai are încredere în cei care o conduc", a mai spus Bălan.
Referitor la faptul că printre participanți s-au aflat și persoane acuzate de săvârșirea unor infracțiuni, Bălan a afirmat că "nu îi este nimănui interzis să participe la proteste".
Spre deosebire de serile trecute, protestatarii nu au mai mărșăluit luni seara pe străzile orașului Tulcea, ei fluierând și scandând lozinci antiguvernamentale în Piața Tricolorului.
UPDATE ORA 20.11 Brașov: Numărul protestatarilor a crescut la 800; oamenii au plecat în marș în Piața Sfatului
În această seară manifestanții nu vor parcurge niciun traseu prin oraș, după cum a anunțat la portavoce unul dintre protestatari.
"Jos, Jos, Jos-Guvernul mincinos", "Demisia", "Jos Guvernul", "Hoții-Hoții", "Să vă fie frică poporul se ridică", "DNA să vină să vă ia", "Uniți salvăm toată România", au fost scandările celor prezenți la acțiunea de protest.
"Parlamentul să nu mai fie ocupat de cei cu dosar penal, vrem democrație, cerem demisia Guvernului care nu mai este credibil în fața noastră. Cerem demisia domnilor Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și a lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului. Cerem de asemenea, demisia Consiliului Național al Audiovizualului (CNA)", a cerut la portavoce un participant la protest.
Cei mai mulți dintre protestatari sunt tineri care poartă drapele, bat din tobe, fluieră și huiduie. Protestul se desfășoară în prezența forțelor de ordine de la Jandarmerie și Poliție.
UPDATE ORA 20.02 Timiș: Peste 5.000 de manifestanți la protestul din Piața Victoriei
Protestul antiguvernamental din Piața Victoriei de la Timișoara au început luni, la ora 19,00, cu câteva sute de persoane, dar în câteva zeci de minute s-au adunat peste 5.000 de oameni, în timp ce alte persoane în grupuri sau individual continuă să sosească în fața Operei.
Manifestația a debutat cu difuzarea imnului Revoluției locale din 1989, ''Timișoara, Timișoara'', iar apoi cu Imnul UE, după care a urmat Imnul de stat al Românei.
Participanții la manifestare au pancarte cu înscrisuri noi ''Vă oprește strada să continuați prada'', ''Până nu plecați rămânem supărați'', ''Dragnea, proiecta-ți-aș casa'', ''Munceam și ne-ați deranjat'' sau mai vechi ''Și Ion Creangă a plătit pentru cireșele furat", "Demisia'', ''DNA să vină să vă ia'', ''Dreptate, nu politicieni corupți în libertate''.
Majoritatea celor prezenți sunt tineri, dar și adulți și pensionari.
La Timișoara nu s-a anunțat nicio contramanifestație din partea PSD.
UPDATE ORA 19.50 Cluj: Peste 1.000 de persoane protestează în Piața Unirii
Peste 1.000 de persoane s-au adunat luni seară, până la ora 19,45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, și protestează împotriva Guvernului Grindeanu.
Manifestanții poartă pancarte antiguvernamentale și anti-PSD și au scandat, printre altele, 'Jos Guvernul', 'Demisia', 'Hoții'.
Protestul era programat să înceapă la ora 19,00, când în Piața Unirii erau circa 300 de persoane.
La protestul de duminică, la Cluj-Napoca au participat peste 50.000 de persoane, iar la cel de sâmbătă, peste 40.000.
UPDATE ORA 19.40 Sibiu: Câteva mii de oameni cer demisia Guvernului
Câteva mii de oameni participă luni seară, în jurul orei 19,30, la protestul antiguvernamental din Piața Mare din centrul Sibiului, , potrivit unor estimări oficiale și ale organizatorului mitingului.
Majoritatea protestatarilor au venit cu steaguri și vuvuzele și solicită demisia Guvernului, scandând "România, trezește-te!", "Hoții" și "Demisia".
Printre cei care nu scandează, doar asistă pașnic, se numără și preotul Constantin Necula, care spune că participă în calitate de "jurnalist", nu de purtător de cuvânt al Mitropoliei Ardealului.
Acest protest este unul autorizat de către Primărie și Jandarmerie și este programat să aibă loc până la ora 23,00.
UPDATE ORA 19.19 Neamț: Un nou marș de protest prin cartierele din Piatra Neamț; se cere demisia Guvernului.
Circa 200 de persoane s-au strâns, luni, în fața Teatrului Tineretului, pentru a participa la un protest împotriva actualului Guvern, căruia îi cer demisia.
Oamenii cer și demiterea Avocatului Poporului. Manifestanții au și doleanțe care țin de planul local și solicită depolitizarea societăților din subordinea administrației locale și demiterea directorilor și consilierilor PSD care i-au jignit, prin postări pe paginile de socializare, pe cei care au participat la mitinguri.
După intonarea Imnului, protestatarii au plecat într-un marș prin mai multe cartiere din oraș, scandând 'Demisia, demisia!', 'Ieșiți din casă, dacă vă pasă' și 'Uniți, salvăm toată România'.
Este de așteptat ca la finalul marșului, în coloana de manifestanți să fie circa 1.000 de persoane.
Manifestarea a fost autorizată de Primăria Piatra Neamț pentru perioada 6 — 12 februarie și include un marș prin mai multe cartiere din oraș.
UPDATE ORA 19.11 Brașov: Peste 100 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii
Peste 100 de persoane s-au adunat, luni seara, în fața Prefecturii Brașov pentru a șaptea zi consecutiv.
Oamenii scandează "Demisia", "Hoții-Hoții", "PSD-Ciuma roșie".
Cel care a organizat protestele din zilele trecute, Radu Hossu, care nu este prezent, a declarat pentru AGERPRES, că nu va veni luni seara să protesteze și că și-ar dori ca acțiunile de protest să fie organizate de doar duminica până la căderea Guvernului.
Deocamdată cei prezenți nu știu dacă vor pleca în marș prin oraș, ei spunând că acest lucru va fi stabilit și în funcție și de numărul de participanți.
Este prima seara, de când au început protestele, când numărul participanților este destul de redus în jurul orei 19,00, ora la care de obicei începea marșul pe străzile orașului. Cel mai mare număr de protestatari, 15.000, a fost sâmbătă seara, iar duminică seara, 10.000.
UPDATE ORA 19.07 Botoșani: Scădere considerabilă a numărului de protestatari din Piața Revoluției
Protestul anti-guvernamental din Piața Revoluției din municipiul Botoșani a scăzut considerabil în intensitate luni seară, numărul manifestanților fiind de aproximativ 30 de persoane în jurul orei 19,00, de aproape 20 de ori mai mic decât în ziua precedentă.
Pe fondul numărului mic de participanți, jandarmii susțin că marșul programat pentru luni seară va fi anulat.
"Nu vrem penali în fruntea țării!", "Vrem guvernanți pentru popor!", sunt lozincile afișate de manifestanți.
Acțiunile de protest din municipiul Botoșani sunt autorizate.
ORA 16.55 Vaslui: Protestatarii, chemați să înalțe ''lampioanele democrației''
Organizatorii protestelor antiguvernamentale din ultimele zile de la Vaslui invită cetățenii, luni seara, la o acțiune intitulată ''Lampioanele democrației''.
''La București și în celelalte mari orașe au fost sute de mii de lumini. Un eveniment înălțător, un semnal puternic pentru Guvern că nu mai poate da legi la întunericul nopții, acționând hoțește. Continuăm să dăm semnale luminoase celor care ne conduc. Azi, la Vaslui, vom elibera lampioanele democrației din Piața Civică, în semn de bucurie pentru abrogarea OUG 13 dar și de îngrijorare față de inițiativa legislativă care se dorește să fie transpusă în lege de Parlament'', au anunțat organizatorii pe rețelele de socializare.
Conform acestora, în cazul în care va fi vânt puternic, lansarea lampioanelor va fi amânată pentru una din zilele următoare de protest.