Milioane de euro alocă Guvernul pentru programul Laptele şi Cornul, dar banii ajung să fie aruncaţi la gunoi pentru că nimeni, timp de 12 ani, nu s-a interesat de calitatea produselor care ajung pe mesele copiilor.
"Se alocă bani de la bugetul de stat către Ministerul de Finanţe către judeţe, dar fără ca să mai existe o entitate centrală care să îl monitorizeze, să îi facă îmbunătăţiri", spune Ciprian Ciucu, director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene
Statul plăteşte pe zi 1 leu şi 17 bani pentru masa unui elev, adică 30 de bani pentru un corn şi 70 de bani pentru lapte. Suma a rămas aceeaşi ca şi acum şapte ani, însă preţul laptelui s-a dublat.
Ciprian Ciucu, director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene: "Este un program pe care nimeni nu şi-l mai doreşte".
Programul a rămas totuşi în şcoli şi este pentru mulţi dintre copii principala masă din zi. Datele arată că unul din opt copii merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând.
Victor Olsavszky: "Doar lapte şi corn sau corn asigurat este departe de a fi suficient. Trebuie să menţii un echilibru care să îţi ofere nutrienţi că de acestia vorbim şi bineneînţeles aportul caloric".
Până în iulie România trebuie să vină cu o strategie clară pentru programul Laptele şi Cornul, altfel riscă să piardă sprijinul european. Oficialii din Ministerul Agriculturii vin cu promisiuni.
George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, explică: "Ministerul în prezent lucrează şi pe partea strategică pentru acestă component de lapte împreună cu patronatele".
România a decontat în 2012 peste 8 milioane de euro pentru programul Laptele şi cornul.