UPDATE 21:30 - Ucraina continuă să caute modalităţi de a recruta suficienţi soldaţi şi de a pune capăt dezertărilor (analiză EFE)
Guvernul ucrainean rămâne reticent în ceea ce priveşte reducerea vârstei de recrutare de la 25 la 18 ani şi continuă să caute forme eficiente de recrutare de noi soldaţi în rândul populaţiei apte de luptă şi de a motiva mii de dezertori să revină în armată, relatează luni EFE într-o analiză pe această temă.
Aproximativ 6.000 de soldaţi care şi-au părăsit fără permisiune unităţile lor s-au întors în noiembrie, susţine Statul Major al armatei ucrainene.
O nouă lege, semnată săptămâna trecută de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are ca scop să motiveze să revină pe front măcar o parte dintre cei aproximativ 60.000 de soldaţi care, fără permisiune, şi-au părăsit poziţiile de la începutul anului 2024.
Ucraina dispune de suficienţi soldaţi potenţiali şi nu este nevoie de scăderea vârstei de recrutare, consideră Oleg Dombrovski, de la Comandamentul militar Est, în declaraţii citate luni de publicaţia online ZN.ua.
UPDATE 19:20 - Șeful diplomației de la Budapesta crede că un risc al escaladării războiului din Ucraina este mai mare ca oricând
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat luni, la Moscova, că pericolul escaladării războiului din Ucraina este „mai mare ca oricând” şi că, din acest motiv, Budapesta şi-a intensificat eforturile pentru a se ajunge la o reglementare paşnică a conflictului, scrie agenția spaniolă de presă EFE.
„Riscul escaladării războiului din Ucraina este mai mare ca niciodată”, a declarat şeful diplomaţiei ungare în cadrul unei întrevederi cu omologul său rus Serghei Lavrov, conform agenţiei ruse de stat TASS.
UPDATE 17:00 - Rusia a renunțat la organizarea Jocurilor Prieteniei, până la o „decizie specială” a lui Vladimir Putin
Rusia nu va mai organiza Jocurile Prieteniei, planificate iniţial pentru acest an şi care ar fi trebuit să concureze cu Jocurile Olimpice, se arată într-un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.
În urmă cu un an, preşedintele rus a ordonat organizarea acestor jocuri, pe care le-a prezentat ca o alternativă la Jocurile Olimpice, în contextul invaziei din Ucraina care a dus la un val de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei.
UPDATE 14.30 - Armata rusă a înaintat peste 725 de km pătraţi pe teritoriul Ucrainei în noiembrie, cel mai mare câştig teritorial obţinut într-o lună din martie 2022 şi primele săptămâni de război, conform unei analize realizate luni de AFP pe baza datelor Institutului american pentru studiul războiului (ISW).
Pe parcursul întregii luni noiembrie, forţele ruse au câştigat teren echivalent cu suprafaţa statului Singapore, mai mult decât în luna octombrie (610 km pătraţi), care marca deja un avans fără precedent de peste mai bine de doi ani şi jumătate, în special în estul Ucrainei, în apropiere de oraşul Pokrovsk.
Regiunea Doneţk, în care se găseşte acest important nod feroviar şi rutier, concentrează singură aproape 90% din avansurile înregistrare de forţele ruse în luna noiembrie (629 km pătraţi). Armata ucraineană controlează acum mai puţin de o treime din regiune, faţă de peste 40%, cât controla la 1 ianuarie 2024.
UPDATE 13:51 - Zelenski spune că Ucraina vrea să recupereze teritoriile ocupate prin diplomaţie.
Ucraina trebuie să găsească soluţii diplomatice pentru a-şi recupera o parte din teritoriile ocupate de Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu cu agenţia japoneză Kyodo News publicat luni, în care a confirmat că ţara sa doreşte o încetare cât mai rapidă a războiului. Însă astfel de măsuri ar putea fi luate în considerare „numai atunci când vom şti că suntem suficient de puternici", a precizat Zelenski pentru agenţia niponă de ştiri, făcând aluzie la momentul în care aderarea Kievului la NATO va deveni sigură.
Interviul a fost acordat duminică, la palatul prezidenţial din Kiev.
UPDATE 10:40 - Fostul ministru de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, crede că situația de pe front la ora actuală „arată rău” pentru trupele ucrainene, iar țara sa nu are forța necesară pentru a întoarce soarta războiului.
Kuleba a recunoscut într-un interviu pentru Financial Times că lucrurile „arata rău” pe câmpul de luptă, notează Sky News.
Ucraina nu are mijloacele să „întoarcă situația” în război și va pierde dacă va continua așa cum este acum, a precizat fostul ministru ucrainean de externe.
„Avem astăzi mijloacele și instrumentele pentru a schimba situația și a schimba traiectoria modului în care se întâmplă lucrurile? Nu, nu avem. Și dacă va continua așa, vom pierde războiul”, a spus el.
Cu toate acestea, Kuleba, care a demisionat în septembrie pe fondul unei ample remanieri a cabinetului ucrainean, a remarcat că lucrurile „au arătat mai rău” pe câmpul de luptă în primele luni ale conflictului, în 2022.
„Toată lumea întreabă ce este gata să facă Ucraina, ce este gata să accepte Ucraina. Și eu spun mai întâi găsiți răspunsul la întrebarea ce este gata să accepte Putin. Pentru că acesta este locul de unde vine războiul”, a subliniat Kuleba.
UPDATE 8:50 - Cancelarul german Olaf Scholz a sosit luni dimineaţă la Kiev într-o vizită surpriză, potrivit unei postări pe X, însoţite de o fotografie, a şefului guvernului de la Berlin.
Cancelarul german a călătorit cu trenul până în capitala ucraineană.
„Ucraina se poate baza pe noi. Spunem ceea ce facem şi facem ceea ce spunem. Pentru a clarifica încă o dată acest lucru, am călătorit la Kiev în această noapte: cu trenul, printr-o ţară care se apără de războiul de agresiune rusesc de peste 1 000 de zile”, a scris Olaf Scholz pe X.
Die Ukraine kann sich auf uns verlassen. Wir sagen, was wir tun. Und wir tun, was wir sagen.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) December 2, 2024
Um das erneut deutlich zu machen, bin ich heute Nacht nach Kyjiw gereist: mit dem Zug durch ein Land, das sich seit über 1000 Tagen gegen den russischen Angriffskrieg verteidigt. pic.twitter.com/sAcTtkTPW3
UPDATE 6:10 - "O clădire rezidenţială a fost afectată. Din păcate, există victime: o persoană a murit, există răniţi grav", a precizat Viacheslav Negoda, şeful administraţiei militare din regiunea Ternopil, pe canalul său de mesagerie Telegram.
El a spus că locuitorii din mai multe apartamente au fost evacuaţi şi că serviciile de urgenţă acţionează la faţa locului.
Cel mai amplu atac cu drone efectuat vreodată de Rusia asupra Ucrainei, la 26 noiembrie, a întrerupt alimentarea cu energie electrică a unei mari părţi a regiunii Ternopil, al cărei centru administrativ este oraşul Ternopil.
Ternopil, situat la aproximativ 220 km est de Polonia, ţară membră a NATO, şi regiunea înconjurătoare aveau o populaţie de peste un milion de locuitori înainte de invazia rusă din februarie 2022.