"Avem Belgia - 8, din care 3 foarte grav, 5 intermediar, neventilati, Olanda, 4 la terapie intensiva, ventilati, 3 mai putin grav, dar care necesita terapie pentru arși, în Olanda și în alte centre, vorbim de Germania - o să aflăm câte paturi ne pun la dispozitie", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în ministrul Sănătăţii.
Uluitor este faptul că acum şase zile, pe 31 octombrie, ministrul Sănătăţii se lăuda că avem de toate şi nu este nevoie de ajutor extern.
"Eu vreau sa va asigur ca tot ce se poate face in Germania facem si noi aici, pentru toti. Iar de aici dumneavoastra trageti concluziile, da? Nu cred ca au ingrijire mai buna decat aici", a spus Bănicioiu.
În România, medicii români alături de cei din Franţa, Israel şi Turcia au făcut mai multe transplanturi de piele cu autogrefe pacienţilor care au arsuri pe suprafeţe întinse.
În zilele următoare, doi medici din Timişoara îi vor implanta unui tânăr de la Spitalul Bagdasar-Arseni un plămân artificial, care asigură eliminarea dioxidului de carbon în exces şi oxigenarea sângelui.
Între timp, prima pacientă transferată în străinătate, jurnalista Teodora Maftei, care a stat cinci zile la Spitalul de Arşi, a ajuns deja în Israel. Pe pagina de Facebook a tinerei, un apropiat al ei scrie că Teo este în stare stabilă. Costurile pentru tratament vor fi suportate de familia tinerei, pentru că statul nu decontează cheltuielile medicale în afara Uniunii Europene.