Opt din zece copii români au cont pe reţelele de socializare, arată un studiu european. Între 2010 ŞI 2014, procentul minorilor care intră pe Facebook sau Twitter a crescut de la 25% la 80%. Facebook, de exemplu, nu permite accesul copiilor sub 13 ani. Practic, însă nimeni nu verifică dacă la înregistrare utilizatorii trec anul real de naştere.
Florin Gheorghe, deputatul UNPR, explică: Au fost foarte multe cazuri de minori care au accesat siteuri de socializare şi au fost foarte multe cazuri de violuri şi răpiri. Am considerat că trebuie să atragem atenţia".
Deputatul UNPR i-a scris ministrului pentru societatea informaţională şi i-a spus că ar trebui luată în calcul posibilitatea restricţionării acesului, fie prin ordin de ministru, fie prin proiect de lege.
"Poate restricţiona direct operatorul de internet sau să i se ceară acordul părintelui să îi spună că se doreşte..ştiţi? Sunteţi de acord?", spune deputatul UNPR.
Specialiştii în securitate informatică spun că restricţionarea accesului minorilor la internet, prin lege, nu este o idee bună.
Alexandru Bălan, expert în securitatea informatică, a explicat, pentru Realitatea TV: "Tehnic este foarte dificil spre imposibil de executat. Chiar şi dacă s-ar întâmpla, nu cred că este responsabilitatea Guvernului, este responsabilitatea părinţilor".
Părinţii care vor să-şi monitorizeze copiii o pot face cu un click. Nu trebuie decât să descarce un program de pe pagina sigur.info, un proiect finanţat de Comisia Europeană, care îşi propune să protejeze minorii pe internet.
"Programele sunt foarte eficiente, dar nu vor avea niciodată o rată de succes sută la sută, se va găsi o modalitate de a trece peste ele. Dar e mai bine să fie instalate, decât să nu fie instalate.
Facebook-ul şi altele reţele de socializare sunt interzise complet prin lege în Iran, China, Vietnam si Coreea de Nord.