"Din 2007, de când avem MCV, instituțiile anticorupție și judiciare au fost apreciate pentru activitatea lor. România este cu mulți pași în fața multor state membre, ale Uniunii Europene, inclusiv a Bulgariei, și chiar există reacții de supărare din partea oamenilor, din alte state, care văd că, în România, se poate, dar că la ei în țară nu se întâmplă mai nimic. Problema rămâne, însă, bariera pusă de politicienii români care 'se luptă să scape' de anchete, procese sau condamnări. Acești politicieni au amânat aderarea la Spațiul Schengen, pentru că au blocat anchete penale, refuzând ridicarea imunității parlamentare, sau au încercat să modifice legile anticorupție, procedura penală sau 'să se scoată' de sub Codul Penal", a declarat, luni, Monica Macovei.
Europarlamentarul român a apreciat faptul că instituțiile judiciare, din România, sunt, astăzi, un exemplu pentru multe state și consideră că audierea de marți este o bună ocazie de a vorbi despre cheia succesului și de a arăta că se poate și atunci când politicienii pun piedici.
"Numai cine îndrăznește va reuși. Știu că și în România mai avem de lucru până când, indiferent de cine se află la putere, lupta împotriva corupției și fraudei să fie ireversibilă. MCV a devenit un coșmar pentru mulți dintre politicienii români și, de aceea, și-au stabilit ca obiectiv politic eliminarea acestuia. MCV trebuie să rămână în funcție până când suntem cu toții siguri că românii vor recupera banii furați, din buzunarele lor și că nu se vor întoarce la perioada 'corupției fără corupți', pe care am trăit-o până în 2004. Le place sau nu, politicienii să nu mai negocieze pe față sau în ascuns eliminarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru că românii nu vor asta. MCV va înceta când vom fi siguri că politicienii nu mai pot face nimic, ca să oprească justiția independentă și vor restitui ce au furat din buzunarele oamenilor", a adăugat Macovei.
Scopul audierii este de a permite "o discuție profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România și Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupției și a crimei organizate", potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE.
La audieri vor lua parte, conform programului, Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiției, Hristo Ivanov, precum și experți din România și Bulgaria, dar și alte țări UE.
România și Bulgaria sunt singurele țări din cadrul Uniunii Europene cărora li se aplică MCV.