Reprezentând o colaborare între 11 instituţii, acest "arbore al vieţii" în format digital descrie relaţiile dintre organismele vii, pe măsură ce acestea s-au desprins unele de altele de-a lungul timpului, încercând să meargă înapoi pe firul istoriei, până la începutul vieţii de pe Terra, în urmă cu aproximativ 3,6 miliarde de ani.
Zeci de mii de arbori ai vieţii mai mici au fost publicaţi de-a lungul anilor pentru anumite ramuri bine definite ale arborelului vieţii - iar unele conţineau peste 100.000 de specii -, însă este pentru prima dată când aceste rezultate au fost combinate într-un singur arbore care cuprinde toate formele de viaţă cunoscute.
Rezultatul cercetătorilor de la Universitatea Duke reprezintă o resursă digitală care este disponibilă spre consultare gratuit, pe internet, pentru orice persoană care doreşte să o lectureze sau să o editeze, fiind din acest punct de vedere un fel de "Wikipedia" a istoriei evolutive.
"Aceasta a fost prima încercare reală de unire a tuturor punctelor cunoscute, pentru a le aduce împreună pe toate în acelaşi plan", a spus Karen Cranston, profesor la Universitatea Duke, coordonatoarea studiului.
"Gândiţi-vă la acest arbore ca la Versiunea 1.0", a adăugat profesorul, potrivit Descopera.ro.
Actuala versiune a arborelui - alături de datele ştiinţifice şi modul de consultare a acestora - este disponibilă pentru consultare şi descărcare pe site-ul https://tree.opentreeoflife.org.