Premierul Victor Ponta a mers, sâmbătă la prânz, într-o vizită scurtă la Hidrocentrala Porţile de Fier I, unde împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea a stat de vorbă cu dispecerul de serviciu al hidrocentralei, mulţumindu-le angajaţilor Hidroelectrica pentru că au gestionat debitele pe fluviul Dunărea, pentru a preveni producerea inundaţiilor în aval şi amonte de barajul Porţile de Fier.
"Vreau să îi felicit pe oamenii de aici pentru că aportul lor a fost foarte important, ca necazul din amonte să nu se ducă şi în jos. Am vrut să-mi spună şi să aud direct de la ei că situaţia este sub control şi că important este să colaboreze cu celelalte instituţii ale statului şi dacă apar noi situaţii de pericol să putem să le gestionăm împreună (...) Până nu trece tot necazul nu se odihneşte nimeni. Dânşii mi-au spus că situaţia este sub control", a spus Ponta la Porţile de Fier.
Ulterior, el a declarat, la Craiova, că, chiar dacă situaţia este sub control, până nu trec toate pericolele nimeni nu trebuie "să se culce pe o ureche".
"Nu este nimic care să ne îngrijoreze în acest moment, situaţia este sub control, dar până nu trec toate pericolele nu se relaxează nimeni. După câte necazuri şi distrugeri şi pierderi de vieţi omeneşti au fost în Serbia, vă daţi seama că trebuie să fim extrem de atenţi şi de prudenţi. Toţi sub comanda vicepremierului Dragnea şi-au făcut datoria şi îi felicit, dar spun că până nu trec pericolele cu viitura să nu se culce pe o ureche", a mai afirmat Ponta.
Sâmbătă, debitul Dunării la intrarea în ţară, la Baziaş, era în scădere, fiind de 13.100 de metri cubi pe secundă, iar potrivit prognozei hidrologilor în 30 mai debitul fluviului va ajunge la 10.400 de metri cubi pe secundă, media multianuală pentru această perioadă fiind de 7.000 de metri cubi pe secundă.
În noaptea de 16 spre 17 mai, reprezentanţii Hidrolectrica au golit lacul de acumulare din amonte de barajul Porţile de Fier, în urma prognozelor care indicau un debit al Dunării de 13.500 de metri cubi pe secundă.
Autorităţile estimau că o viitură pe Dunăre ar fi urmat să ajungă la Porţile de Fier în jurul datei de 22-23 mai, când era prognozat şi vârful debitului la intrarea în ţară a fluviului.