Ficatul este singurul organ visceral care are o capacitate mare de regenerare. Se poate regenera după o leziune chimică sau după o intervenţie chirurgicală. Un procent de 25% din masa ficatului se poate regenera complet. Procesul de regenerare permite ficatului să recupereze masa pierdută, fără a afecta funcţionarea întregului organism.
Ce să faci ca să îţi regenerezi ficatul
Pasul 1. Protejarea ficatului cu ajutorul suplimentelor
Există câteva suplimente care sunt recomandate pentru regenerarea ficatului precum: taurina (500 mg), vitamina C (500 mg), vitamina B (în doze mici), acid lipoic (ajută la catabolizarea substanţelor nutritive şi la eliminarea de energie). Nu este nevoie de doze foarte mari de vitamine. De asemenea, este recomandată şi carnosina (posedă abilităţi antioxidante, capacitate de eliminare a radicalilor liberi, fiind un posibil modulator al complicaţiilor diabetului şi bolii Alzheimer).
Există o mulţime de plante şi suplimente hepatoprotectoare, dar unele dintre ele conţin şi toxine hepatice. Iată câteva exemple de plante care sunt extrem de benefice pentru sănătatea ficatului:
- păpădia- este o altă plantă care, amestecată cu silimarina, poate face minuni. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă bună de vitamine, planta conține fier, potasiu şi zinc. Funcţia sa cea mai importantă este că stimulează bila şi fluxul acesteia între vezica biliară şi ficat pentru a îmbunătăţi funcţia hepatică şi starea generală de sănătate.
Citeşte continuarea pe divahair.ro.