Departamentul de chimie şi biochimie al Universităţii din Windsor, Ontario, Canada în colaborare cu Centrul de Cancer Regional Windsor, a testat efectele unui extract din rădăcina de păpădie (Taraxacum officinale) pe melanoma - o formă agresivă de cancer de piele, scrie viatainverdeviu.ro. Oamenii de ştiinţă au descoperit că după 48 de ore de expunere la extractul de păpădie, celulele canceroase au început să moară. Studiul arată şi că păpădia este eficientă în cazul celulelor canceroase rezistente la chimioterapie şi că extractul din rădăcina de păpădie poate ucide selectiv şi eficient celulele canceroase fără să afecteze în vreun fel celulele sănătoase.
Şi alte studii arată că modesta păpădie, care creşte la discreţie la noi în ţară, poate deveni resursă pentru un tratament eficient al cancerului. Dacă medicina populară folosea toate părţile plantei pentru a trata diverse afecţiuni, acum s-a dovedit ştiinţific faptul că ceaiul făcut din frunze de păpădie scade dezvoltarea celulelor de cancer în timp ce ceaiul făcut din rădăcina de păpădie blochează abilitatea celulelor canceroase de a invada ţesutul sănătos al şanului şi al prostatei, mai arată sursă citată.
Medicii specialişti în bolile de ficat ştiu că păpădia are o influenţă cât se poate de benefică şi asupra ficatului. Tulpinile proaspete, din care se consumă câte 5-6 pe zi, în stare crudă, ajută rapid în hepatita cronică. În icter şi în afecţiunile splenice, păpădia se foloseşte, de asemenea, cu succes. E vremea lor, a păpădiilor. Orice petic de iarbă a fost invadat de aceste plante pe care multă lume le consideră buruieni din cauza faptului că se răspândesc rapid şi cresc pe unde apucă. Păpădiile au însă o mulţime de beneficii nutriţionale şi, potrivit unor studii recente, au şi proprietăţi anticancerigene.
Pentru a profita de avantajele rădăcinii de păpădie trebuie să le usuci şi apoi să le zdrobeşti într-o râşnită de cafea. Adaugă o lingură sau două în laptele de migdale sau de cocos şi un strop de sirop de stevia, amestecă şi pune şi câteva cuburi de gheaţă pentru o băutură delicioasă, anticancerigenă şi naturală. Rădăcini uscate de păpădie vei găsi şi în magazinele de tip Plafar.