Negocierile pentru implementarea măsurilor din acest plan vor începe odată cu stabilizarea crizei politice și responsabilizarea unor persoane în funcții administrative, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Implementarea Democrației.
"CNMR constată lipsa unei expertize care să conducă la soluții concrete pe termen scurt, mediu și lung pentru modernizarea României: stabilirea unor viziuni pe termen mediu și lung de politică externă, stabilitate și predictibilitate pentru dezvoltarea mediului de afaceri și economic, reforme administrative și politice necesare unei funcționări eficiente, unei administrații și clase politice curate, prioritizarea, prin măsuri concrete, a educației și sănătății ca sectoare importante pentru dezvoltarea societății, întărirea controlului civil asupra serviciilor de informații", se arată în comunicat.
Astfel, conform aid-romania.org, câteva dintre cele 51 de puncte din Planul naţional pentru modernizarea României sunt:
1. Constituirea unei Școli de Guvernare Euro Atlantică pentru pregătirea viitorilor lideri politici si administrativi ai României, printr-un parteneriat între: Guvern, mediul academic și universități din România precum și universități de prestigiu din spațiul Euro Atlantic.
2. Constituirea, la nivelul Guvernului, a unui GRUP DE LUCRU format din: ACADEMIA ROMÂNĂ, CONSILIUL NAȚIONAL AL RECTORILOR, CONSORȚIUL UNIVERSITARIA, ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ, ALTE ACADEMII ȘI BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI în vederea elaborării unei analize și planuri de dezvoltare a ROMÂNIEI până în 2030. (ex: situația demografică actuală și tendințele până în 2030, gradul de asimilare a întregii țări a proiectului națiunii române, etc).
3. PROMULGAREA DE URGENȚĂ de către Președinte a legii privind unele măsuri urgente de reducere a riscului seismic asupra populației ( lege care obligă interzicerea organizării de evenimente în spaţii care au risc seismic ridicat sau care nu au fost consolidate (ex: Centrul Vechi al Bucureştiului)).
4. DEFINIREA AGRICULTURII CA PRIORITATE NAȚIONALĂ PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMIEI ROMÂNEȘTI și folosirea parteneriatului euro-atlantic, dar și a celorlalte parteneriate tradiționale ale României, pentru transformarea agriculturii într-un factor determinant de dezvoltare a economiei României.
5. PREZENTAREA DE CĂTRE GUVERN A UNUI PLAN DETALIAT PRIVIND OBIECTIVELE ȘI MĂSURILE DE PREGĂTIRE A PREȘEDINȚIEI UE DEȚINUTĂ DE ROMÂNIA ÎN 2019 (prin Constituirea la nivelul GUVERNULUI a UNUI GRUP DE LUCRU ÎMPREUNĂ CU PRESEDINȚIA ROMÂNIEI), plan care să fie supus dezbaterii publice până la finalul lunii martie 2016.
6. PREZENTAREA DE CĂTRE PARLAMENT A UNUI PLAN DE MĂSURI PRIVIND ÎNTĂRIREA UNITĂȚII STATULUI ROMÂN în vederea celebrării a 100 de ani de la MAREA UNIRE în spiritul toleranței și echilibrului social în raport cu minoritățile naționale.
7. Construirea a cel puțin 42 de PARCURI TEHNOLOGICE cu taxe ZERO pentru investitori pentru dezvoltarea de produse IT & C.
8. Construirea a cel puțin 90 de PARCURI DE CERCETARE ȘI INOVARE cu taxe ZERO pe lângă universități sau institute academice împreună cu mediul privat, în vederea creării de produse de cercetare vandabile pe piața internațională.
9. Realizarea unui GHID DE GUVERNARE TRANSPARENTĂ pentru fiecare partid în vederea selectării persoanelor ce sunt propuse pentru conducerea administrației publice locale sau centrale.
10. Construirea și definitivarea Programelor de Guvernare la nivelul tuturor partidelor politice prin crearea unor GRUPURI Permanente pentru POLITICI PUBLICE, care să se CONSULTE PERMANENT pe domenii de activitate cu diversele forme ale societății civile.
11. Exploatarea resurselor minerale pentru valorificarea superioară și crearea de locuri de muncă în țară, prin utilizarea și integrarea acestora în produse cu valoare adăugată mare. Realizarea unui inventar cu resursele minerale critice și strategice pentru industria românească și securitatea națională.
12. Aplicarea imediată și întocmai, fără modificări “in timpul jocului”, a Ordonanței și instrucțiunilor privind simplificarea procedurilor care vizează absorbția fondurilor structurale. (Agreate de CNMR cu Guvernul României, Parlament, Partidul Național Liberal, UDMR, Președinție). De aceste prevederi simplificate vor beneficia peste 70.000 de ONG-uri, peste 800.000 de companii, 3200 de administrații publice locale, administrație publică centrală).
13. Constituirea unei CONDICI ONLINE OBLIGATORII A PARLAMENTARULUI cu privire la CONSULTARILE AVUTE ÎN CIRCUMSCRIPȚIE ÎN ZILELE DE JOI ȘI VINERI și prezentarea rezultatelor acestor consultări.
14. ALOCAREA PENTRU ANUL 2016 CU 0.5 % MAI MULȚI BANI PENTRU SĂNĂTATE, în paralel cu ÎNTĂRIREA STRUCTURILOR DE CONTROL INTERN ȘI A CONSILIILOR DE ETICĂ DE LA NIVELUL SPITALELOR.
15. Reducerea la 300 a numarului parlamentarilor prin respectarea şi aplicarea Referendumului din 2009.