Pentru un licean de 15 ani care pune țigara în gură pentru prima oară, un om trecut de 40 de ani poate părea deja bătrân. Pentru un doctor de la spitalul "de plămâni”, un om de 40-50 de ani, căruia îi descoperă un cancer pulmonar, este un tânăr în plină afirmare profesională, cu copii acasă și vise care se termină brusc, scrie doctorulzilei.ro.
Când primești un asemenea diagnostic și afli că ți-au mai rămas doar câteva luni de trăit, poți intra într-o depresie adâncă, iar doctorii le dau vestea cu frică, după ce au găsit spânzurați în salon. Pentru fumători, cancerul e o boală pe care și-au plătit-o în rate mici, de-a lungul vieții.
În fiecare zi, în cabinetul de bronhologie de la parterul Institutului „Marius Nasta”, sute de bolnavi își scuipă zilnic plămânii. Aici ajung în special suspecții de cancer sau alte boli pulmonare grave. Anual, pentru 1.000 de oameni cu vârste cuprinse între 40 și 45 de ani se confirmă diagnosticul cel mai sumbru. Pentru că drumul de la spital spre casă înseamnă de cele mai multe ori condamnarea la moarte, medicii îi sfătuiesc întotdeauna să nu vină singuri la rezultat. "Dacă au un umăr pe care să plângă sau măcar pe cineva care să le fie alături pe stradă, asta îi liniștește. Altfel, șocul este atât de mare că există riscul să se arunce și în fața mașinii", spune medicul Mihai Alexe, pneumolog la secția de Bronhologie a Institutului.
De obicei, bolnavii vin la doctor în stadii foarte avansate, pentru că plămânul nu doare, iar simptomele sunt vagi. „Dintr-o dată, resimt oboseală excesivă, imposibilitatea de a mai face eforturi pe care altădată le făceau cu ușurință. Plus că în ziua de astăzi, tinerii sunt obișnuiți să fie obosiți, aleargă mai mult, mai ales cei de 35-40 de ani care sunt în focul afirmării. Nu știu să discearnă între oboseala provocată de munca peste program și cea cauzată de o posibilă afecțiune”, explică doctorul.
Citeşte mai mult pe doctorulzilei.ro.