"În UE sunt 19 tari care au deja o legislaţie pentru recunoaştererea parteneriatului civil. Trebuie deosebit de casatorie este o instituţie care se referă la acele cupluri care convietuiesc impreuna fara a se casatori, au o viata ca a tuturor ceilalti, ele pot acumula bunuri pot avea probleme de sanatate, poate uneori doresc sa contracteze un credit iar in absenta unei legislaţii, ele sunt vulnerabile si au o serie de probleme care tin de viata de zi cu zi. În situatia tragica in care unul din cei 2 parteneri dispare, în cazul in care partenerul ramas singur nu are inregistrat acest parteneriat, care se face la notar nu la primari,e partenerul ramas singur risca sa piarda tot", a explicat Remus Cernea.
Alţi aleşi au fost mult mai puţin deschişi în privinţa proiectului legislativ.
"E clar ca societatea romaneasca s-a schimbat si lucrurile fac progrese in sensul libertatii de expresie, a libertatilor in general. Odata cu adoptarea noului cod civil cu adaptarea lui la noile cerinte din societate multe dintre aceste aspecte au fost reglementate. Eu sunt un liberal dar mai conservator, trebuie sa recunosc", a spus CĂTĂLIN BOBOC, preşedinte Comisia Juridcă PNL.
"Societatea românească nu e pregatita pentru asa ceva. Romanii prin religie si conservatorismul lor nu vor. Poate mai incolo se vor schimba conceptiile, dar azi trebuie sa jucam asa cum ne cer cetateni", a spus CRISTIAN BODEA, senator PNL.
Legea va ajunge acum în plenul Senatului după care merge către Camera Deputaţilor care va avea ultimul cuvânt.