Preşedintele PNL, premierul interimar Ludovic Orban, a afirmat, luni, că "sub nicio formă" miniştrii Cabinetului Cîţu care au primit aviz negativ în comisiile parlamentare nu vor fi schimbaţi din Guvern.
El a fost întrebat dacă se ia în calcul schimbarea miniştrilor din Guvernul Cîţu care au primit aviz negativ în comisiile parlamentare, în contextul în care acest lucru a fost solicitat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
"Sub nicio formă. Miniştrii Guvernului pe care îl conduc şi miniştrii care sunt propuşi de premierul desemnat Florin Cîţu sunt miniştri serioşi, miniştri competenţi, care şi-au făcut datoria şi a căror evaluare nu poate fi făcută de majorităţile PSD din comisii care dau voturi după ordinul de la partid şi nu după evaluarea obiectivă a competenţelor şi calităţilor", a spus Orban.
El a reiterat că PNL va acţiona în respect faţă de Constituţie şi deciziile CCR, fără a preciza exact cum vor vota parlamentarii liberali.
"Încercăm să convingem parlamentarii pentru a forma o majoritate, urmând să vedem care va fi situaţia în Parlament. PNL va vota în conformitate cu prevederile constituţionale şi cu prevederile Regulamentului Camerelor reunite", a spus Orban.
El a susţinut că fiecare ministru şi-a făcut datoria.
"Miniştrii sunt la post, ministerele sunt conduse, autorităţile administraţiei centrale îşi fac datoria faţă de cetăţeni. Faptul că guvernul nostru nu mai are deplină capacitate de exerciţiu nu se datorează PNL, ci se datorează PSD, UDMR şi Pro România, care au votat moţiunea de cenzură de frica democraţiei, de frica alegerii primarilor în două tururi", a arătat Ludovic Orban.
Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului i-au solicitat luni premierului desemnat, Florin Cîţu, să-i retragă pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ la audierile din comisiile de specialitate.
Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite luni în şedinţă comună, au examinat avizele elaborate de comisiile parlamentare permanente de specialitate în urma audierii candidaţilor propuşi la funcţiile de ministru de prim-ministrul desemnat, Florin Cîţu.
"Având în vedere faptul că 7 dintre candidaţii la funcţia de ministru au primit aviz negativ, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit să vă solicite să nominalizaţi alte persoane pentru funcţia de ministru în locul candidaţilor de ministru care au primit avize negative la audierile în faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Cu atât mai mult, în contextul actual al evoluţiei răspândirii coronavirusului (COVID - 19) aveţi obligaţia faţă de români să desemnaţi un ministru al sănătăţii care să lucreze 24 de ore din 24 în interesul populaţiei şi nu în interesul firmelor private, aşa cum a demonstrat până acum", se arată în solicitarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Ei îşi exprimă speranţa că premierul desemnat va da curs solicitării.
Miniştrii propuşi au fost audiaţi săptămâna trecută în comisiile parlamentare de specialitate, nouă dintre ei primind aviz pozitiv, ceilalţi şapte fiind avizaţi negativ de deputaţi şi senatori. Avizul comisiilor este consultativ, informează agerpres.