Primăria Capitalei ajunsese aproape să se "privatizeze" sub conducerea lui Oprescu și și-a creat un mecanism complex pentru a "mulge" propriul buget, afirmă Lavinia Șandru.
Lavinia Șandru spune că se vorbea de multă vreme de caracatița imensă care căpușează bugetul de miliarde de euro al Primăriei Bucureștiului.
"Sorin Oprescu lua bani cash pentru autostrada suspendată, ca să glumim. Vorbim despre o legendă care acum se confirmă. Se vorbea de multă vreme de o caracatiță care suge bugetul Primăriei. Primăria este o entitate imensă. Vorbim de un buget de 2 miliard de euro. Aproape că se privatizase Primăria generală sub Oprescu", a precizat Lavinia Șandru.
Realizatorul Realitatea TV mai spune că Sorin Oprescu nu putea singur să facă asta, ci există un organism întreg al șpăgii aflat în subordinea sa.
"Cred că procurorii DNA sunt de multă vreme pe urmele oamenilor de acolo. Vedem acum că legendele privind mafiile care căpușează bugetele publice nu sunt doar legende. Sper ca toți cei care s-au gândit să privatizeze instituțile statului să nu mai fie anul viitor la alegerile locale", a mai spus Șandru.
Procurorii DNA l-au reținut pe primarul Sorin Oprescu noaptea trecută, în apropierea case sale, în timp ce avea asupra sa 25 000 de euro, conform Realitatea TV.
Edilul a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă. În cursul acestei dimineți, DNA efectuează percheziții la casele primarului. Potrivit Realitatea TV, Oprescu a preferat să folosească dreptul la tăcere, refuzând să dea declarații în fața procurorilor.
Potrivit procurorilor DNA, Oprescu a aderat încă din 2013 la un grup bine organizat din cadrul administrației locale din Municipiului București, care stabliea ca operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București. Sorin Oprescu primea 10% din valoarea contractului:
”În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea”, notează procurorii.