„Există numeroase exemple în lumea întreagă care au demonstrat că, chiar şi în situaţia în care epidemia este foarte intensă, poate fi încă readusă sub control”, a declarat presei Ghebreyesus, dând ca exemplu situaţia din Spania, Italia şi Coreea de Sud.
Directorul OMS a atras însă atenția că „doar un mod de acţiune agresiv, la care să se adauge unitatea naţională şi solidaritatea mondială pot schimba cursul traiectoriei pandemiei”. Acesta a insistat asupra importanţei „întreruperii rețelelor de transmitere a virusului”, prin depistarea și localizarea cazurilor și izolarea persoanelor bolnave.
Despre necesitatea unei acțiuni rapide a autorităților în cazul reapariției unor focare a vorbit și Maria Van Kerkhove, oficial din cadrul OMS, responsabil de situația privind COVID-19.
Michael Ryan, director executiv OMS, responsabil cu programele uregențelor în sănătate, citat de Agerpres, a făcut la rândul său apel la autorităţi „să pună rapid capăt focarelor de infectare” pentru a evita intrarea în carantină a unor ţări întregi.
Până în prezent, pandemia de COVID-19 a provocat, în întreaga lume, peste 12,58 milioane de infectări și 561.370 de decese. Din cazurile confirmate oficial, peste 7,3 milioane de persoane au fost declarate vindecate.
Temerile privind un nou val al pandemiei au crescut însă pe măsură ce autoritățile din mai multe state au relaxat măsurile impuse în starea de urgență și de alertă.