În schimb, liderul rus pare a fi concentrat pe păstrarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea în pofida costurilor, care încep deja să fie simţite, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).
"Toată lumea este îngrijorată de sancţiuni, dar nu există nicio cale de a transmite această temere celui care ia deciziile, întrucât este înconjurat de loialişti", a declarat un oficial guvernamental rus.
De la preluarea controlului în Crimeea de către forţe ruse, bursa de la Moscova s-a prăbuşit la niveluri înregistrate ultima dată în timpul crizei economice globale. Cele mai mari 50 de companii au pierdut din capitalizare 110 miliarde de dolari.
Rubla a atins noi minime record şi mulţi economişti şi-au redus la mai puţin de jumătate estimările privind creşterea PIB în acest an, iar asta înainte ca Rusiei să-i fie impuse sancţiuni.
Nervozitatea oligarhilor ruşi a crescut odată cu tonul tot mai dur al avertismentelor statelor occidentale, care vor oprirea unui referendum programat la sfârşitul săptămânii în Crimeea pentru a se decide secesiunea de Ucraina şi alipirea la Rusia.
Până în prezent, Putin nu bate în retragere în faţa retoricii tot mai dure a Vestului şi pare pregătit să ignore, din nou, nemulţumirile mogulilor ruşi.
Rata de popularitate a preşedintelui rus a urcat la 71,6% în ultima lună, maximul a trei ani, potrivit rezultatelor unui sondaj. Circa două treimi din persoanele consultate au invocat criza din Ucraina ca principal factor al opiniei lor, iar o treime Olimpiada de Iarnă de la Soci.
Oficiali guvernamentali ruşi afirmă că cei din anturajul lui Putin sunt convinşi că au o oportunitate istorică de a redobândi Crimeea, teritoriu cedat de URSS Ucrainei în 1954, şi consideră costurile economice ca fiind mai puţin importante.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că cei mai importanţi oameni de afaceri din Rusia se află "în contact permanent cu guvernul" în privinţa sancţiunilor, însă a adăugat că Putin nu s-a întâlnit cu niciunul dintre ei.
O persoană care a participat la o întâlnire recentă pe teme economice a unor oligarhi cu oficiali guvernamentali a afirmat că situaţia a devenit tensionată când s-a discutat despre eventualele sancţiuni.
"Au fost puse întrebări despre cum va afecta în continuare situaţia din Ucraina piaţa şi despre modul în care va răspunde guvernul. Oamenii vroiau să ştie exact cum ar decurge lucrurile", a spus sursa citată.
Rămâne de văzut care va fi amploarea unor sancţiuni împotriva Rusiei. Liderii occidentali au discutat public despre sancţiuni împotriva persoanelor considerate responsabile de situaţia din Crimeea.