Moșii de toamnă 2018. Tradiția spune că în această zi e bine să fim împăcăți cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci. De ce facem pomenire morților? Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență, potrivit CrestinOrtodox.ro.
În ziua de Moși se săvârşeşte Sfânta Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescura miridele pentru morți și le așează sub Sfântul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.
Moșii de toamnă 2018. În spațiul românesc există 20 de zile de Moși. Simion Florea Marian menționa în lucrarea "Trilogia vieții", "că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși". Cuvântul "moși" vine de la "strămoși", și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul "moși" sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.