Publicaţia „Bon Appétit” a publicat o listă întocmită de editorul culinar Dawn Perry, cu cele mai frecvente greşeli pe care le facem în pregătirea murăturilor:
1. Le îndulcim prea mult
"Murăturile trebuie să fie acre şi sărate, nu dulci", precizează Perry, adăugând că nu este nimic în neregulă dacă punem zahăr, însă trebuie urmarită cu atenţie reţeta: unele reţete presupun mai mult de un sfert de cană de zahăr.
2. Punem prea mult oţet
Dacă folosiţi doar oţet pentru compoziţia murăturilor, gustul lor va fi prea ascuţit şi înţepător, avertizează Perry. "Alegeţi o reţetă care include şi apă", mai spune acesta.
Consumul de murături, INTERZIS persoanelor care suferă de aceste afecţiuni
3. Compoziţia pentru murături înseamnă mai mult decât apă, sare, zahăr sau oţet
Tehnic, ingredientele sunt apa, sarea, zahărul sau oţetul, însă Perry susţine că, pe lângă ingredientele esenţiale, ar fi recomandată adăugarea câtorva condimente. „Seminţele de muştar, bucăţile de ardei sau frunzele de dafin sunt arome clasice. Dar nu vă limitaţi. Adăugaţi mentă sau busuioc sau orice găsiţi în grădină. De asemenea, gândiţi-vă de două ori înainte să folosiţi oţet roşu: murăturile dumneavastră vor ieşi roz”, sfătuieşte editorul, conform adevarul.ro.
4. Folosim aceeaşi procedură pentru toate legumele
Unele legume, cum ar fi cele crocante, precum morcovii, trebuie fierte puţin înainte să fie puse la murat. Altele, precum castraveciorii, nu trebuie prefierţi înainte să fie puşi în saramură. Trebuie să vă gândiţi, de asemenea, şi la mâncărurile cu care plănuiţi să consumaţi murăturile. Dacă faceţi o salată, puteţi să tăiaţi morcovii în felii subţiri şi nu mai este nevoie să-i fierbeţi. Dacă vă gândiţi să serviţi un platou cu murături întregi, veţi vrea să fierbeţi mai mult morcovii, ca să nu fie foarte crocanţi.
Greşeala pe care o facem toţi, an de an, când punem varză la murat. Când trebuie preparată
5. Punem tipuri diferite de legume în acelaşi borcan
"Fiecare legumă trebuie murată cu legume de acelaşi fel, altfel îşi vor schimba culoarea, chiar şi gustul. De exemplu, sucul lăsat de varza roşie sau de ceapa roşie nuanţează şi restul legumelor. Apoi, unele legume, mai delicate, cum este ceapa, se murează mai repede decât ridichile sau morcovii", spune Perry. În plus, fiecare tip de legumă murată ar trebui să fie savurată pentru propria savoare, lucru pe care îl pierdem atunci când murăm legumele la grămadă, uneori şi împreună cu anumite fructe.
6. Nu facem destulă saramură
Se poate întâmpla să punem legumele în borcan, să le pregătim atent, apoi să turnăm saramura şi să realizăm că nu ne ajunge. „Măsuraţi atent şi asiguraţi-vă de la bun început că aveţi suficientă saramură pentru cantitatea de murături”, mărturiseşte specialistul.
7. Începem să le mâncăm prea repede
"Nu presupuneţi că produsul dumneavastră va fi gata în trei zile. Unele se fac mai greu. Verificaţi-le, totuşi, din când în când. Nu le lăsaţi nici prea mult, căci se vor înmuia sau se vor oţeţi. Gustaţi-le şi alegeţi cel mai potrivit moment pentru a le servi", mai spune Perry.