O parte din presă a adresat autorităţilor intrebare care valoreaza cat viata a 30 de tineri: A FOST RESPECTAT „Planul Rosu de interventie" in cazul interventiei de la Club Colectiv?
Procedural in doar cateva minute se ridica cortul, adica spitalul mobil, a scris presa. "Faceti un calcul – capacitatea unui cort este de 50 de pacienti, iar Ministerul Sanatatii are 13 corturi achizitionate!"
Ce s-a intamplat, de fapt: Coordonatorii interventiei de la tragedia din Club Colectiv au facut turul spitalelor, televizat, in timp ce oamenii, simpli medici, asistenti, infirmiere, brancardieri si pompieri, se luptau cu moartea pentru a da viata! se arată într-un articol Bucuresti FM.
Raed Arafat a explicat într-o postare pe Facebook care sunt procedurile în cazul Planului roșu şi cum au fost aplicate în seara dezastrului de la Colectiv:
"In urma articolului publicat la Radio Bucuresti FM am considerat important sa clarificam anumite aspecte scrise de cineva care nu are cunsostinte suficiente despre tema respectiva":
Aplicarea PLANULUI ROȘU la incendiul din clubul #Colectiv
În ultima zi, pe rețelele sociale au început să circule informații despre aplicarea Planului roșu în cazul incendiului de la clubul #Colectiv.
Planul roșu a intrat în acțiune pe baza informațiilor primite de la fața locului și s-au alocat toate resursele de tip SMURD din cadrul ISU București – Ilfov, de la UPU SMURD și Serviciul de Ambulanță București Ilfov.
Planul roșu de intervenție are ca scop asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuții de intervenție în cazul producerii unor evenimente deosebite, cu victime multiple. Așa cum a fost și cazul de vineri noapte de la clubul Colectiv. Planul roșu asigură gestionarea acestor evenimente cu victime multiple, oferind niște direcții de acțiune, individualizate la nivelul fiecărui județ, dar și la fiecare situație de urgență în parte. Nu este o procedură în sensul strict al cuvântului, deoarece situațiile diferă de la caz la caz. Planul roșu oferă liniile mari de acțiune, pentru un răspuns eficient și prompt.
Planul roșu de acțiune prevede:
Etapa 1 – concentrarea structurilor SMURD la locul evenimentului – la locul incendiului au ajuns toate ambulanțele SMURD din București și Ilfov (32 de ambulanțe), 28 de ambulanțe SABIF, 14 autospeciale de stingere.
Etapa2 – completarea, în funcție de necesitate, cu până la 30 la sută din ambulanțele SABIF – cele 28 de ambulanțe SABIF care au susținut intervenția reprezintă mai mult de 30 la sută din ce prevede Planul roșu.
Etapa3 – alertarea personalului – au fost sunați oameni pe fluxurile de comunicare prestabilite. Ba mai mult, oamenii au venit din proprie inițiativă.
Etapa4 – completarea echipajelor ambulanțelor SABIF – la intervenția de vineri nopate s-a făcut acest lucru.
Etapa5 – intervenția în zona de competență cu structurile rezultate – 139 de persoane au fost transportate cu resursele ISUBIF și SABIF la spitale. De asemenea, tot personalul prezent acolo a acordat primul ajutor la fața locului. Pompierii au lichidat incendiul.
Etapa6 – alertarea SMURD pe plan regional – nu a mai fost necesară deoarece la ora 00.20 a fost evacuată către spital ultima victimă a incendiului. Victimele au fost transportate la unitățile medicale, în funcție de gravitatea rănilor. Ultimul evacuat era și cel mai puțin vătămat.
În cazul incendiului de la clubul Colectiv, triajul a fost realizat la fața locului de către Directorul Operațiunilor de Salvare Medicală.
Din păcate, se confundă aplicarea Planului roșu cu ridicarea la fața locului a unității de primiri urgențe mobile. Acel cort despre care face vorbire în articol reprezintă o soluție complementară în situația în care, din anumite motive, este întârziat transportul pacienților la spital: situația de urgență a avut într-o zonă izolată, a fost depășită capacitatea de primire a pacienților în spitale, etc. Mai mult, postul medical avansat nu este obligatoriu instituit într-un cort. În primă instanță, dacă se impune acest lucru, punctul medical avansat poate fi instalat în orice al spațiu adecvat (parterul unui bloc, magazin) și nu în cort. Aparatura care există pe autospeciala de intervenție poate fi mult mai rapid instalată într-un spațiu deja existent.
De altfel, la fața locului au ajuns două unități de primiri urgențe mobile care au în dotare un astfel de cort dar, așa cum am precizat mai sus, nu a fost necesară folosirea lor deoarece victimele au ajuns mai repede la spitale și la fașa locului erau suficiente ambulanțe. Instalarea posturilor și abia apoi acordarea asistenței medicale de urgență și organizarea triajului de evacuare nu ar fi făcut decât să întârzie acordarea de sprijin victimelor. Facem precizarea că ridicarea cortului durează 18 minute și nu "doar câteva minute", iar cele 13 spitale mobile sunt răspândite în toată țara, nu doar în regiunea București-Ilfov.
Victimele incendiului au beneficiat de toate manevrele necesare care să le asigure supraviețuirea, iar faptul că aceste manevre au fost făcut chiar pe stradă sau pe trotuar este lucru obișnuit în practica operațională internațională, având în vedere condițiile existente în acel moment (temperatură adecvată, fără ploaie).