"Din cei 12 internați, doi se află în stare critică (...) ceilalți șase asupra lor s-a efectuat grefă de piele. La cei doi care au stare gravă nu am putut face grefă de piele pentru că starea lor nu a permis. În cursul zilei de ieri seară, am primit vizita lui Klaus Iohannis care s-a interesat de ei și a discutat cu fiecare în parte, cu cei cu care putea să discute. Tot ieri, o echipă de medici militari de la Spitalul Militar din Bruxelles au venit, însoțiți de alți medici, desemnată de SMURD să evalueze și în spitalul nostru și celelalte spitale dacă pot fi sau nu transportați în Belgia.
În cadrul Spitalului Militar din Bruxelles, există o unitate specializată în arsuri cu 50 de paturi. Întreaga capacitate ar putea fi disponibilă. Au evaluat pacienții, în această dimineață, și ne-au informat de la Comandamentul pentru Situații de Urgență că doi dintre pacienți, cei doi în stare critică și foarte gravă și unul care are o stare mai ușoară ar putea fi transportați în Belgia. În totalitate, medicii militari din Bruxelles pot lua patru pacienți foarte gravi de pe tot teritoriul Bucureștiului, de la toate spitalele, și patru mai puțini gravi. Dintre aceștia, doi foarte gravi sunt de la noi și unul mai puțin grav. În primul rând, trebuie să avem acceptul familiei. Există un risc, transportul se va face cu avioane ale MApN, care vor fi pregătite în acest sens. De dimineață am vorbit cu domnul Dușa.
Juristul nostru pregătește un consimțământ informat specializat, particularizat pentru acest caz, oamenii să semneze și să își dea consimțământul că acești pacienți pot fi transportați acolo. Noi i-am informat asupra riscurilor care pot apare. Peste o oră vom stabili ce se va întâmpla. E o situație dificilă pentru accești pacienți, evoluția lor poate fi imprevizibilă. Sunt stabilizați, dar pot apare suprainfecții. Au o imunitate foarte scăzută. Noi sperăm ca evoluția lor să fie bună. Despre partea chirurgicală, domnul doctor Marinescu, care a fost cel puțin 12 ore pe zi, în sală, ca să facă pansamentele pacienților, cât și autogrefa pe cei șase pacienți care au fost grefați", a declarat Florentina Radu.
"Din cei opt pacienți care au avut nevoie de tratament chirurgical mai agresiv, în primele 12 ore, toți au beneficiat de intervenții chirugicale, dar din acești șase dintre ei, care au avut nevoie de excizia completă a țesuturilor, afectate mai grav de arsură, au fost toți grefați. Sunt în număr de șase, dar trei cei mai gravi au rămas de grefat pentru astăzi. Având în vedere vizita făcută de echipa de medici militari din Belgia, împreună cu familiile acestora, am hotărât temporizarea acestor intervenții chirurgicale pentru că sunt intervenții chirurgicale majore în care pe de-o parte excizăm țesutul afectat, pe de altă parte, traumatizăm țesuturi care nu sunt afectate pentru a prevala de acolo țesuturi de piele. Această dublă agresiune medicală pe care suntem nevoiți să o facem. Momentul trebuie bine ales pentru că ei sunt instabili și oricand evoluția lor poate sa se agraveze foarte rapid. Asteptam decizia familiilor în privința celor doi pacienti care sunt in stare critica", a spus medicul Bogdan Mihai Marinescu.
Răniții din Colectiv, cobaii sistemului. 88 dintre ei sunt în stare critică. Oficialii, optimiști
Cei mai buni chirurgi plasticieni din lume şi specialişti în tratarea arsurilor au venit la Bucureşti, pentru a-i ajuta cu expertiza lor şi chiar cu aparatură medicală pe doctorii care-i tratează pe răniţii din clubul Colectiv. Deşi autorităţile s-au lăudat că au tot ce le trebuie pentru a îngriji pacienţii, pe zi ce trece devine tot mai clar că sistemul medical românesc e depăşit din toate punctele de vedere. Doar datorită medicilor, care fac adevarăte minuni, rănitii de la Colectiv sunt în continuare în viață.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, declara, joi, la Guvern, că 84-85 de pacienți se află, în continuare, în stare gravă și critică, însă "starea evoluează de la oră la oră și se poate schimba și în mai bine, și în mai rău în multe situații". Bănicioiu a asigurat că "în toate spitalele e aceeași mobilizare". Cu toate acestea, pe surse apar tot mai multe informaţii care susţin că există o criză acută de materiale sanitare. Între timp, atât ministrul Sănătății, cât şi secretarul de stat Raed Arafat au anunţat că zeci de tineri arşi atunci vor fi transferaţi în spitalele din Europa, în perioada următoare. Nu se ştie, însă, când se va întâmpla acest lucru, potrivit Realitatea TV.
Uluitor este faptul că acum şase zile, pe 31 octombrie, ministrul Sănătăţii se lăuda că avem de toate şi nu este nevoie de ajutor extern.