„Păi, vaccinul nu există! (...) Vii și minți românii că îți vine vaccinul în decembrie? Mai avem două săptămâni și suntem în decembrie. Unde-i vaccinul? Momentan nu-i. Când va veni? Suntem pregătiți? Cine face aceste pregătiri?
Au început deja discuții cine se vaccinează în ministere. (...)
Decât să pățesc o asemenea rușine, să mă vaccinez eu ca și demnitar înaintea mamei mele de 83 de ani, mai bine fac COVID, să scap.
Nu aș putea merge să o văd pe mama mea. Eu să mă duc acasă vaccinat. Am înțeles că se fac tabele prin ministere", a declarat Marcel Ciolacu, marți seară, la un post TV.
Marcel Ciolacu face aluzie la informațiile care au apărut în spațiul public în urmă cu o săptămână, potrivit cărora sunt făcute liste de vaccinare în ministere. Ministerul Sănătății ar fi trimis către toate ministerele din Guvern o circulară prin care ar fi cerut ca fiecare instituție să întocmească liste cu angajații care doresc să se vaccineze cu vaccinul anti-COVID-19 care va veni în România la sfârșitul anului.
Informațiile lansate în spațiul public au fost demontate de precizările venite din partea coordonatorului campaniei naționale de vaccinare și a șefului statului.
Marți, președintele Klaus Iohannis a explicat că vaccinul anti-COVID-19 care va sosi în România va fi administrat etapizat populației, la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”. Șeful statului a anunțat și cum va decurge campania de vaccinare: se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație.
Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, vaccinarea se va face pe baza unor programări, pentru că vaccinurile rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale. Va exista o evidență centralizată a programărilor. Vaccinul se face în două doze, la interval de câteva săptămâni.
Sunt trei etape de vaccinare împotriva COVID-19:
- Primii care vor primi vaccinul sunt cei din sistemul medical sanitar și cei care deservesc activitățile critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie).
Listele trimise în ministere au rolul de a identifica și număra acest personal, nu sunt „liste de înscriere” la vaccin. Valeriu Gheorghiță a explicat că este vorba de prioritizarea celor care au activități critice pentru a avea numărul necesar de doze de vaccin.
- A doua etapă: vaccinarea populației aflate la risc în fața COVID-19: vârstnici și persoane cu boli cronice, cconstatate drept comorbidități la cazurile de COVID-19
- A treia etapă: vaccinarea populației generale.