Cum e sa iei 135.000 de euro.
"Este o situație stranie, descoperită pe măsură ce insistam cu veniturile lunare ale guvernatorului Isărescu. Am fost informați că domnul guvernator și-a luat prima de pensionare, deși a lipsit din bancă doar două zile. Este o situație unică, sperăm ca distinsa Curte de Conturi să afle cum anume domnul Isărescu a semnat pentru această primă de pensionare pentru angajatul Isărescu al BNR, în condițiile în care angajatul Isărescu al BNR continuă să lucreze în instituția numită BNR. Dar tema este mult mai interesantă, pentru că lovește în perioada 2008 – 2009, ce s-a întâmplat în 2012, 2014, pentru că nu era posibil să-și dea această primă de pensionare fără ca cineva să știe, dacă nu ar fi făcut o serie de servicii. Iar serviciile au fost făcute în lanț. Iar anterior, pentru a putea să facă serviciile diferiților politicieni a trebuit să creeze condiițile necesare", a spus Isar.
Totodată, economistul l-a mai acuzat pe guvernatorul BNR că a premeditat criza economică din 2008, astfel încât să-l saboteze pe Traian Băsescu, președinte al României în acea perioadă.
"România este o țară foarte bogată. O țară care este atât de bogată și care ar avea potențialul să crească la 5%, dacă nu ar interveni măsuri economice greșite, este foarte greu s-o bagi în recesiune. Ca să arunci economia României în recesiune în 2009 a trebuit s-o pregătești s-o răstorni. Cum ai pregătit-o? Ai dus cursul în 3,1, ai scăpat, ai scăpat Bayerele îndatorării în valută, în 2008 ai sărit cu cursul, ai tras de dobânzi, astfel încât România a fost singura țară care a crescut dobânzile în criză, ai blocat creditarea în noiembrie 2008 și după ai intrat la negocieri cu cine era la guvernare începând cu 2009. Asta a fost istoria crizei din 2009. România este singura țară din lume al cărei guvernator al Băncii Centrale și-a dat bonus de performanță în criză. Surprinzător, veniturile domnului guvernator au crescut, în criză, cu 74% din 2009 până în 2015", a explicat Lucian Isar.
"Menționam cum și-a ajutat diferiți parteneri politici. Pe unul dintre parteneri l-a păcălit, eu așa consider că a făcut-o cu fostul președinte Traian Băsescu, l-a înșelat pentru că i-a aruncat economia în recesiune și l-a convins să anunțe tăieri de pensii și salarii. Probabil aia a fost marea lovitură politică pe care i-a dat-o domnul Isărescu", continuat acesta.
Potrivit lui Lucian Isar, guvernatorul BNR l-a ajutat pe Victor Ponta în anul 2012 să mențină deficitul bugetar al României la 3%, după ce fostul premier a folosit excesiv Fondul de rezervă la dispoziția premierului, astfel încât suma bugetată a fost depășită de 15 ori.
"Al doilea partener pe care l-a influențat major în ultimii ani a fost fostul premier Victor Ponta. Aici este ceva mai interesant pentru că influența a fost pe plus. De exemplu, în 2012, în timpul campaniei electorale s-au cheltuit foarte mulți bani. Mulți din acești bani au fost dați de la așa-numitul Fond la dispoziția premierului. Faimosul Fond depsre care Curtea de Conturi spunea în 2014, alt an cu alegeri electorale, a fost depășit de 15 ori. Din cauza faptului că a cheltuit mai mulți bani de câți erau bugetați s-au trezit în 2012 că depășeau deficitul de 3%, foarte important pentru că era primul an de guvernare al lui Ponta și eram în al treilea an de procedură deficit excesiv, iar intervenția UE însemna publicitate negativă pentru Ponta. În decembrie 2012 s-au trezit că spărgeau deficitul de 3%. Prin urmare, au fost nevoiți să facă câteva mișcări astfel încât România să încheie cu fix 3%. Surpriză pentru toată lumea, România a închis 2012 cu un deficit bugetar de 3% din PIB, nici dacă se chinuiau să-l scrie de mână nu reușeau fix 3%. Scamatoria cea mai interesantă a fost următoare. După cum știți Banca Națională plătește 80% din impozitul pe profit. Banca Națională era ultimul era ultimul bastion la care putea domnul Ponta să apeleze pentru ca România să nu depășească acel deficit de 3%. Desigur că profitul pe care l-a făcut suplimentar în decembrie, utilizând niște tehnici contabile, s-au regăsit în creditul de performanță al domnului Isărescu. Să fiu mai precis. În 2012 față de 2011, profitul operațional al BNR a crescut de 5 ori. În 2013, BNR a fost pe minus, nu a avut profit. Printr-o serie de elemente care generic se numesc contibilitate creativă, poți să muți profitul din anul următor în anul anterior. Gherghina, Voinea, Florin Georgescu, Dăianu și Isărescu au participat la această inginerie și l-au salvat pe Ponta", a conchis economistul.