Google va solicita dezvăluirea utilizării inteligenței artificiale în reclamele politice. Astfel, anunțurile electorale și de campanie electorală vor trebui să precizeze clar dacă folosesc conținut generat de inteligență artificială, din luna noiembrie 2023. Google este prima companie de tehnologie care a anunțat acest tip de solicitare legată de inteligența artificială pentru agenții de publicitate din politică, precizează publicația Politico.
Google a anunțat că își actualizează politica privind conținutul politic din luna noiembrie acest an. Astfel, devine obligatoriu pentru toate clipurile politice postate pe platformele sale, inclusiv Youtube, să dezvăluie public dacă au conţinut creat de Inteligența Artificială (IA). Toți agenții de publicitate electorali trebuie să prezinte dacă folosesc IA în conținutul media al campaniilor electorale.
Această politică actualizată se va aplica conținutului de imagine, video și audio și va fi aplicată de la jumătatea lunii noiembrie 2023.
Măsura reprezintă o lovitură pentru scena politică mondială, în UE și America, fiind luată exact înainte cu un an înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024. Mai ales că folosirea IA în campaniile digitale a luat amploare înaintea ciclului electoral 2024.
Google a fost aspru criticat pentru dezinformare pe platformele sale. Iar compania a decis să acţioneze după ce una dintre subsidiarele sale a raportat o creştere a utilizării inteligenţei artificiale pentru realizarea de campanii informaţionale de manipulare, scrie RADOR. Google a mai anunțat că investeşte în continuare în tehnologia de depistare şi înlăturare a acestui tip de materiale.
Din luna noiembrie 2023, cu un an înaintea unor alegeri prezidenţiale care au mari şanse de a fi dificile, se introduce o nouă regulă pentru campaniile media electorale. Clipurile electorale vor trebui să afişeze în mod vizibil un mesaj în care să precizeze dacă au materiale create artificial care prezintă în mod neautentic persoane sau evenimente reale sau care să pară reale.
Un exemplu legat de folosirea IA în clipurile electorale este anunțul fals ce susținea candidatura guvernatorului Florida Ron DeSantis la președinție, de către Donald Trump, lansat în vara acestui an (2023). În clip a fost folosită o versiune generată de inteligența artificială a vocii lui Donald Trump. în această vară pe YouTube. Comisia Electorală Federală (SUA) nu a stabilit reguli privind utilizarea IA în reclamele de campanie politică dar a votat în luna august pentru actualizarea politicii sale de dezinformare pentru a include și anunțurile false făcute cu IA.
Anunțul Google a fost făcut pe 6 septembrie. Compania a precizat că aceste notificări privind folosirea IA în conținutul clipurilor politice electorale trebuie să fie „clare și vizibile”, în poziții în care pot fi observate de utilizatori.
Subiectul dezvăluirilor pentru conținutul generat de IA a devenit intens dezbătut în ultima perioadă, mai ales datorită apariției ChatGPT de la OpenAI, care a făcut și mai ușoară crearea și difuzarea unui astfel de conținut, expunând vulnerabilități legate de veridicitatea informațiilor.
De exemplu, aplicația software ChatGPT, lansată de OpenAI pe 30 noiembrie anul trecut. Chatbotul ChatGPT a fost conceput pentru a imita o conversație de tip uman pe baza indicațiilor utilizatorului și poate genera și text lizibil la cerere, poate produce imagini și videoclipuri inedite, doar pe baza celor asimilate dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte mijloace media.
„Anunțurile care conțin conținut sintetic modificat sau generat într-un mod care nu este semnificativ pentru afirmațiile făcute în clip vor fi scutite de aceste cerințe de dezvăluire dacă au folosit sau nu IA”, a mai transmis Google.
Exemplele oferite includ folosirea IA în procesul de editare, cum ar fi redimensionarea, decuparea, corecțiile de culoare sau defecte sau orice modificări ce nu „creează reprezentări realiste ale evenimentelor reale”.