Tribunalul Bihor a admis, duminică seară, propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA Oradea pe numele preşedintelui filialei judeţene a Partidului Verde, Mihaela Bodonea, femeia fiind cercetată pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.
Potrivit unor surse judiciare, ea ar fi pretins de la mandatarul filialei Bihor a Forţei Civice 11.010 de euro, din care a luat 6.500 de euro, ca să cedeze jumătate din cele 650 de locuri în secţiile de votare din judeţul Bihor, câte au revenit verzilor pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.
Înfăţişarea de duminică de la Tribunal, programată iniţial la ora 16.00, a început cu o întârziere de mai bine de trei ore, deoarece femeia a făcut un atac de panică, iar avocatul său a cerut o amânare pentru a-i aduce medicamente.
Dezbaterile s-au reluat în jurul orei 19.00, iar în final magistraţii Tribunalului Bihor au decis arestarea Marianei Bodonea pentru o perioadă de 30 de zile.
Avocatul femeii, Kolozsi Arpad, a declarat, la finalul procesului, că pentru cedarea locurilor în secţiile de votare Bodonea a avut girul conducerii organizaţiei judeţene a partidului.
"Poziţia clientei a fost constantă. Nu a negat că a primit o sumă de bani. A negat că ar fi primit suma de bani cu titlu de corupţie, spunând că a existat într-adevăr o înţelegere la nivelul partidului dumneaei şi al partidului denunţator, privind un troc de posturi, funcţii, la nivelul secţiilor de votare şi că pentru aceasta ea a înţeles să primească o sumă de bani, care a fost într-adevăr şi acceptată, dar suma de bani nu era cu titlu de mită sau un alt aspect de corupţie, ci unul de sponsorizare, pentru că suma trebuia folosită pentru campania electorală care se desfăşura în continuare", a declarat Kolozsi.
Decizia Tribunalului nu este definitivă, fiind contestată deja la Curtea de Apel Oradea.
Partidul Verde a transmis, duminică seară, un comunicat de presă prin care se delimitează de acţiunile preşedintelui interimar al organizaţiei judeţene Bihor, Mihaela Bodonea.
"Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, a aflat cu stupoare din presă despre acuzaţiile aduse preşedintelui interimar al organizaţiei Verzilor din judeţul Bihor. Conducerea Partidului Verde o va exclude fără ezitare pe doamna Mihaela Bodonea în cazul în care acţiunile de care este acuzată de DNA se confirmă. Partidul Verde se delimitează de cei care recurg la astfel de practici ilicite şi retrage fără ezitare sprijinul politic oricărui membru care încalcă legea", se arată în comunicat.
În acelaşi comunicat se precizează că Partidul Verde nu a fost primul tras la sorţi pentru completarea secţiilor de vot, astfel că formaţiunea nu urma să aibă reprezentanţi în secţiile de vot la alegerile europarlamentare din 25 mai. Procedura de completare a secţiilor de vot presupune ca primul partid tras la sorţi să fie cel care are reprezentanţi în secţii, în acest caz fiind vorba de Partidul Dreptăţii Sociale, nu de Partidul Verde.
"Partidul Verde îşi exprimă încrederea în justiţia din România, iar dacă acuzaţiile aduse preşedintelui interimar Bihor se dovedesc a fi reale, responsabilii acestor fapte trebuie să fie sancţionaţi conform legii", se mai arată în comunicat.
Miercuri, la Biroul Electoral Judeţean s-a stabilit componenţa comisiilor electorale, pe primul loc fiind extras Partidul Dreptăţii Sociale, în timp ce Partidul Verde a fost extras al treilea. Partidul Dreptăţii Sociale şi-a cedat locurile Partidului Verde, iar acesta din urmă, reprezentat de Mihaela Bodonea, a început negocierea în privinţa vânzării locurilor către Forţa Civică.
Sâmbătă, Bodonea s-ar fi întâlnit cu Anabela Şaipoş, reprezentant al Forţei Civice, de la care urma să încaseze suma de 6.500 de euro, bani pentru 192 de locuri.
Liderul organizaţiei Bihor a Partidului Verde, Mihaela Bodonea, a fost reţinută, însă, duminică, de procurorii anticorupţie.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informa că procurorii DNA Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a Mihaelei Florentina Bodonea, pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.
Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada aprilie-mai, în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc în 25 mai, Bodonea, "în calitate de preşedinte al filialei judeţene Bihor a unui partid politic (Partidul Verde - n.r.), folosindu-şi influenţa şi autoritatea conferite de calitatea deţinută în această formaţine, a pretins şi acceptat suma de 11.010 euro, de la un denunţător, reprezentant al unui partid politic, filiala Bihor".
"Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (reprezentând 50% din numărul total al secţiilor de votare din judeţul Bihor), care i-au revenit partidului din care facea partea inculpata, în urma unor înţelegeri cu formaţiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorţi, de catre Biroul Electoral Judeţean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunţător. În prealabil, martorul denunţător a purtat mai multe discuţii pe această temă cu reprezentanţii unei alte formaţiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secţiilor de votare, fuseseră distribuite, în urma unei înţelegeri, partidului din care făcea parte inculpata Bodonea Mihaela. Astfel, în urma negocierilor purtate cu inculpata Bodonea Mihaela, s-a stabilit că formaţiunea politică din care făcea parte martorul denunţător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secţiilor de votare", arăta DNA.
Dat fiind interesul pentru toate cele 651 de locuri la care partidul Mihaelei Bodonea avea dreptul în comisiile secţiilor de votare, denunţătorul i-a oferit acesteia 150 de lei/loc, susţineau anchetatorii.
Bodonea a acceptat oferta şi i-a comunicat denunţătorului că va face demersuri astfel încât partidului reprezentat de acesta să-i fie distribuite minimum 50% din locuri în comisiile secţiilor de votare, respectiv minimum 325 de locuri, mai arăta DNA.
Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secţii de votare urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până duminică, 18 mai.