Miedul, sau vinul de miere este o licoare magică, un remediu mănăstiresc pe care oamenii îl consumau în cele mai vechi timpuri. Iată cum se prepară și ce beneficii aduce corpului nostru.
„Este o rețetă mult mai veche decât creștinismul, făcută și în antichitate. Vom face un hidromel. Poate ați auzit de mied, băutura de mied, cum îi spuneau dacii (...) Este un vin care se face din miere, din polen și câteva stafide și cu apă. Ele vor produce ușor o fermentație, iar toate vitaminele și mineralele, practic, vor rămâne în această băutură care întinerește întreg organismul.
Toate organele vor fi ajutate să-și revină. În antichitate, războinicii, anglosaxonii consumau această băutură pentru a se reface când veneau de la război. Grecii îi spuneau „băutura zeilor”, deci era un elixir al tinereții. Egiptenii credeau că acest vin aduce nemurire (...) Acest vin este mai vechi decât vinul de struguri”, a dezvăluit Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic.
Cum se prepară vinul de miere
„Avem un borcan de 5 litri, punem o jumătate de kg de miere și 5 linguri de polen. Astea sunt toate ingredientele, trebuie să mai punem și câteva stafide care vor ajuta să fermenteze. După ce va avea loc o ușoară fermentație de 2 zile, maxim 3 zile vom avea un ușor alcool în ele. Să zicem 0,5 % alcool în a doua zi, în a treia zi va avea 3% alcool (..) Înainte se vindea la scară mare (...).
Lumea a uitat că acest vin este mult mai sănătos decât vinul de strugure, pentru că, conține foarte puțin alcool, nu dăunează la sănătate, la ficat. Poți bea câte 3 pahare liniștit, și copiii pot bea acest vin, și femeile însărcinate (...) Ce mai rămâne de făcut este să umplem restul borcanului cu apă. Puteți pune o apă ușor călduță, la 25,30 de grade ca să creeze și mai repede fermentația (...) Amesteci și aștepți 2 zile”, a explicat călugărul.
Vinul de miere, o delicatesă naturală, aduce numeroase beneficii pentru organism, valorificând proprietățile nutritive ale mierii și polenului. Datorită compușilor săi bioactivi, acest vin are un rol esențial în îmbunătățirea digestiei, facilitând procesul de absorbție a nutrienților și menținerea sănătății intestinale. De asemenea, vinul de miere posedă proprietăți antitumorale și anticancerigene, contribuind la întărirea sistemului imunitar și protejarea celulelor de stresul oxidativ. Acesta acționează ca un puternic antiinfecțios, ajutând organismul să combată bacteriile și virusurile, ceea ce îl transformă într-un aliat de nădejde în menținerea unei stări optime de sănătate.
Mai mult, acesta ajută la fertilizare, drept pentru care le este recomandat femeilor care vor să rămână însărcinate.
„Ajută la regenerarea celulelor, ajută la fertilizare. De ce credeți că se numește „luna de miere”? Când 2 tineri se căsătoresc, se spune că pleacă în luna de miere. De ce credeți că s-a păstrat acest cuvânt până în ziua de astăzi?
Pentru că după ce tinerii se căsătoreau, ei urmau o cură cu hidromel, cu vinul de miere. O lună de zile trebuiau să țină o cură de vin de miere, pentru a ajuta o femeie să rămână mai ușor însărcinată. Stimulează sistemul reproductiv și ajută foarte mult la fertilitate.
După o lună de zile se spunea că fata rămâne însărcinată și va face și un băiat. Ajută la digestie, toate vitaminele și mineralele care se găsesc în polen. Mierea este și mai sănătoasă, conține 400 de substanțe care mențin viața în om (...) Este antiinfecțios, antitumoral, anticancerigen, pentru că mierea omoară celulele canceroase din organism. Puteți bea 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă”, a mai spus Fratele Daniel.