”Protestul celor 600 de mii de luminite nu a aparut din senin. A reprezentat apoteoza unei acumulari. Pe 18 ianuarie ieseau in strada primii 5.000 de oameni, ca reactie la proiectul gratierii. Pe 22 ianuarie, erau 30 de mii doar in Bucuresti, pe 29 ianuarie in Bucuresti depaseau 60 de mii, iar in toata tara 100 de mii.
Si, totusi, PSD nu s-a oprit si in noaptea de 31 ianuarie lansa OUG 13. Si din acel moment, timp de o saptamana numarul a crescut ametitor pana la noaptea magica a celor 600 de mii.
Cred ca ne aflam pe aceeasi spirala. Din momentul in care ministrul Toader a lansat atacul asupra Legilor Justitiei, la finalul lui august, numarul protestatarilor a crescut progresiv pana la cel foarte semnificativ de duminica trecuta cand au iesit in strada in jur de 70 de mii oameni in toata tara, 30 de mii in Bucuresti.
In spatele lor, va poate spune orice sociolog, sunt multi altii care le impartasesc convingerile, dar care, poate mai comozi, poate impiedicati de cine stie ce motive, nu ies inca. Dar daca acest avertisment public va fi ignorat la fel ca in iarna, se vor mobiliza”, scrie Ioana Ene Dogioiu.
”Strada avertizeaza, incepe sa vibreze, dar este inca departe de explozia cea mare pentru ca si legile sunt inca pe parcurs. Pe masura ce ele vor avansa, deci strada se va simti sfidata, iesirile, nu ma indoiesc, vor fi tot mai masive.
Cu atat mai mult cu cat ceea ce se intampla in comisia Iordache, ritmul dement de blitz krieg, incepe sa semene cu OUG 13 si anuleaza orice prezumtie de buna credinta a demersului legislativ.
Iar incercarea dnei Carmen Dan de a intimida protestatarii absolut pasnici, cu desfasurarea fara precedent a jandarmilor calare, interventie specifica pentru galeriile infierbantate, nu va face decat sa infurie si sa indarjeasca si mai tare”, mai scrie Dogioiu.