Conform oficialilor, catastrofa s-a petrecut după ce un baraj a cedat complet, în ciuda eforturilor autorităților de a-l consolida. Mai multe sate și localități au fost inundate în întregime.
A fost nevoie de intervenția pompierilor pentru evacuarea a 84 de locuitori dintr-un sat care a fost inundat. Echipele de salvare au folosit bărci gonflabile, iar un elicopter a fost trimis din capitala regiunii pentru a-i aproviziona pe oamenii care au ales să rămână în zonele afectate de potop.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că schimbările climatice pun deja în pericol viețile oamenilor din regiune. Iacuția, o zonă de cinci ori mai mare decât Franța, este afectată frecvent de incendii masive de vegetație și de inundații.
„La 11 iulie, după ora 16:00, un baraj a cedat ca urmare a ploilor torenţiale, în ciuda întăririi apărării. Satul Betenkes, de pe malul râului Adycha, a fost aproape în întregime inundat", a declarat centrul operaţional al Republicii Iacuţia.
Reprezentanții centrului au precizat că 166 de parcele de teren, cuprinzând 36 de gospodării cu 84 de locuitori, au fost inundate în satul situat în nord-estul Iacuţiei. Până în prezent, nu au fost raportate victime.
„Clima şi temperaturile se schimbă, ceea ce are un efect asupra precipitaţiilor", a amintit Zinaida Vassileva, expertă în Ministerul local al Ecologiei, intervievată de media locale.
Potrivit expertei, ploile abundente au căzut în zona afluenţilor montani ai râului Iana, iar aceste cantităţi mari de apă "au ţâşnit din munţi" spre câmpiile Iacuţiei. Ea a recomandat creşterea numărului de staţii hidrologice pentru a anticipa astfel de dezastre.