Deşi analiza nu relevă că folosirea excesivă a internetului ar cauza în mod direct apariţia bolilor mintale şi a depresiei, concluzia studiului este că numărul mare de ore petrecute online este adesea asociat cu nemulţumiri referitor la propria viaţă, scrie Go4it.
Studiul publicat de Education Policy Institute încearcă să evalueze sănătatea mintală în rândul copiilor şi adolescenţilor, unul dintre subiectele atinse fiind corelarea între folosirea internetului şi a reţelelor de socializare cu problemele mintale. Aparent, tinerii care petrec în timpul săptămânii trei sau mai multe ore online sunt de două ori mai predispuşi în a dezvolta probleme de sănătate mentală.
În timp ce copii şi tinerii care folosesc cu moderaţie dispozitivele conectate la internet au raportat incidente de hărţuire online (bullying) în 6.7% din cazuri, proporţia creşte la 17.8% în rândul celor care petrec mult timp conectaţi la reţelele de socializare şi internet. Concomitent, proporţia celor care se declară mulţumiţi de propria viaţă scade de la 7.4/10 la 6.59/10, sugerând un impact negativ asupra psihicului uman. Însă folosirea excesivă a internetului poate fi şi un răspuns la probleme deja existente în viaţa de zi cu zi, încât este greu de stabilit dacă timpul petrecut online este la sursa problemelor, sau doar consecinţă a acestora.