Insolaţia poate apărea în urma expunerii la un mediu cald, de la câteva ore la două, trei zile, mai frecvent la persoanele în vârstă și la cele cu boli cronice, dar şi ca rezultat al unor activităţi extenuante într-un mediu torid.
Factorii care o favorizează sunt îmbrăcămintea în exces, care împiedică transpirația să se evapore şi să răcească organismul, consumul de alcool, care reduce de asemenea capacitatea de micşorare a temperaturii, şi deshidratare. Riscul de a face insolaţie creşte odată cu vârsta, dar este de asemenea mare la copii. Abilitatea de a face față căldurii extreme depinde de puterea sistemului nervos central. Acesta nu este pe deplin dezvoltat la cei mici, iar la adulți de peste 65 de ani incepe sa se deterioreze, rezultatul fiind că organismul este mai putin capabil sa faca fata la modificări ale temperaturii. Nici sportul la temperaturi peste 25 de grade nu este indicat, dar nici expunerea bruscă la vreme caldă.
Organismul are nevoie de o perioadă de aclimatizare, deci nu vă repeziţi să faceţi plajă ore în şir imediat ce aţi ajuns la mare. Tot factori de risc sunt lipsa aerului proaspăt, ventilat, dar şi anumite medicamente. Unele afecteaza capacitatea organismului de a rămâne hidratat și de a răspunde la căldură. Mare grijă dacă luaţi medicamente vasoconstrictoare, care reglează tensiunea arterială prin beta-blocante, la diuretice, la antidepresive şi antipsihotice. De asemenea, persoanele care fac tratament pentru sindromul deficitului de atenţie sunt mult mai vulnerabile.
Totodată, anumite boli cronice, cum ar fi cele cardiace sau pulmonare, ar putea crește riscul de insolatie. Dar şi obezitatea, sedentarismul sau antecedentele de insolatie. Simptomele sunt temperatură mare, confuzie, tulburări de vorbire, agitaţie, posibil greaţă şi vărsături, piele înroşită, respiraţie accelerată, puls ridicat şi durere de cap. Dacă le aveţi după ce aţi fost expuşi soarelui puternic, aveţi nevoie de o intervenţie de urgenţă. Orice întârziere poate duce la leziuni severe.
Insolatia poate provoca inflamaţia creierului sau a altor organe vitale şi acestea pot rămâne cu leziuni permanente. De asemenea, fara un tratament prompt si adecvat, insolatia poate fi fatala. Deci mare atenţie!