Ministerul Educaţiei a dezvoltat programa de Cultură civică astfel încât, începând cu anul şcolar 2008-2009, elevii vor putea să studieze, ca discipline opţionale, Drepturile omului şi Educaţie interculturală.
Cele două noi materii opţionale vor avea o oră pe săptămână şi vor fi predate de profesorii specializaţi în discipline socio-umane.
Drepturile omului şi Educaţia interculturală vor deveni discipline opţionale după ce, săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei a aprobat programele şcolare ale materiilor legate de Cultura civică, se arată într-o notă informativă a ministerului.
Decizia ministerului vine, pe de o parte, în încercarea de a diversifica lista materiilor opţionale. De asemenea, reprezentanţii ministerului au dorit, prin propunerea celor două discipline noi, să actualizeze programa şcolară conform subiectelor de interes ale Uniunii Europene în domeniul educaţiei.
Astfel, cele două propuneri curriculare ale ministerului au apărut ca urmare a mai multor acţiuni europene, precum proclamarea de către Parlamentul European a anului 2008 ca An european al dialogului intercultural, proclamarea de către Consiliul Europei a anului 2005 ca An european al cetăţeniei prin educaţie, precum şi a diferitelor recomandări ale miniştrilor Europeni ai Educaţiei, pentru cooperare europeană în domeniul formării profesionale sau pentru educaţia democraţiei.
Conform noii programe, elevii din învăţământul gimnazial se vor familiariza, la Educaţie interculturală, cu un limbaj actual legat de multiculturalitate, dar vor şi învăţa să aprecieze diferite culturi care trăiesc împreună, vor afla mai multe despre valorile sociale ale acestora şi vor fi stimulaţi să se implice în viaţa socială şi culturală, fără să aibă prejudecaţi care ar duce la discriminări nejustificate.
Pentru liceeni, noţiunile despre drepturile omului, care se predau în gimnaziu, au fost dezvoltate pentru un nivelul lor de înţelegere. Profesorii care au realizat programa pentru cursul de Drepturile omului îşi doresc să îi facă pe elevi mai activi şi mai responsabili din punct de vedere social.