Nu mai puțin de 188.000 de fotografii a realizat satelitul spion CORONA între 1960 și 1972, atât cât a durat misiunea sa de a deconspira posibilele baze militare rusești și, mai ales, pe cele ce puteau găzdui rachete nucleare, din Orientul Mijlociu.
Totul la o rezoluție record pentru tehnologia acelor ani. Nimeni nu a dat însă importanță unor imagini de excepție, ce nu aveau însă legătură cu secretele militare, scrie StiintasiTehnica.ro.
Analizând fotografiile declasificate, cercetătorul Dan Vergano de la Universitatea din Arkansas a descoperit mii de imagini ale unor ruine necunoscute, ruine constând în drumuri, așezări și canale antice ce se întind din Egipt și până în Iran.
Un alt specialist de la universitatea americană, Jesse Casana, susține că urmele a cel puțin două orașe gigantice" din Epoca Bronzului apar în Turcia și Siria, orașe al căror diametru este de cel puțin un kilometru.
În fapt, studiind lista celor aproximativ 4.500 de situri arheologice cunoscute din Orientul Mijlociu, americanii de la Universitatea din Arkansas sunt de părere că imaginile surprinse de satelitul CORONA dezvăluie poziția a cel puțin încă 10.000 de astfel de situri.
Mai multe aici.