Helicobacter Pylori. Infecția cu Helicobacter pylori este destul de comună: două treimi din populația întregului glob o face la un moment dat. În cele mai multe cazuri, nu cauzează ulcere și nici nu are simptome detectabile, ci poate fi descoperită doar la analize. În alte cazuri, în schimb, atunci când apar simptomele, îți poți da seama că ai o infecție cu bacteria respectivă.
Cum te afectează Helicobacter pylori
Mulți ani s-a crezut că ulcerul este provocat de stres, mâncărurile prea condimentate, de fumat sau de un stil de viață nesănătos, însă studiile recente au arătat că, de fapt, bacteria Helicobacter pylori este responsabilă de un număr mai mare de problemele la stomac.
Odată intrată în sistemul digestiv, Helicobacter pylori îți atacă mucoasa stomacului – cea care protejează organul de acidul gastric – iar în timp ajunge să o ”găurească”, aceste găuri fiind ulcerele.
Bacteria se poate transmite de la om la om fie prin fecale, fie prin salivă (prin sărut ori dacă mănânci cu aceleași ustensile folosite de o persoană infectată, fără ca acestea să fie curățate în prealabil).
Simptomele infecției cu Helicobacter pylori
Principalele semne pe care le dă infecția cu această bacterie este balonarea, nevoia accentuată de eliminare a gazelor (prin eructație sau flatulație) și pierderea apetitului. În unele cazuri mai apar stările de greață și vomatul ori pierderea în greutate fără un motiv clar. Durerile de stomac apar mai ales la consumul de usturoi, la care bacteria este sensibilă.
În cazul în care ai ulcer, vei simți usturimi în stomac sau în capul pieptului în special atunci când stomacul este gol (între mese sau pe timpul nopții), dar acestea trec atunci când mănânci (sănătos) sau când iei pansamente gastrice. În cazul ulcerului cauzat de Helicobacter pylori, trebuie ținut și un regim strict.
Ce analize poți să faci
Analize de sânge: infecția cu Helicobacter pylori poate fi descoperită în urma analizelor de sânge. Cu toate acestea, după urmarea tratamentului împotriva bacteriei, testele de sânge nu mai sunt concludente, pentru că pot ieși pozitive și la câteva luni după eliminarea bacteriei, scrie avantaje.ro.
Cropocultură: O mostră din fecale este mai clară decât o analiză de sânge când vine vorba de Helicobacter pylori și nu dă rezultate greșite în urma tratamentului.
Endoscopie: Endoscopia este analiza care se face doar la spital: pacientului i se introduce în stomac un tub cu cameră de filmat la capăt. În urma endoscopiei se prelevă o mostră de pe endoscop și se face o biopsie.
Test cu bariu: Trebuie să bei un păhărel de bariu, apoi medicul îți face o radiografie. Lichidul îmbracă interiorul gâtului și stomacului, astfel că se pot detecta ulcerele sau alte probleme ale stomacului.
Tratamentul contra Helicobacter pylori
În general se prescrie un tratament ce conține mai multe tipuri de pastile pentru a elimina infecția cu această bacterie. Printre acestea se numără cu siguranță antibioticele, apoi specialistul mai poate prescrie adjuvante, ce se iau odată cu antibioticele, medicamente care reduc aciditatea în stomac sau invers, care să determine producerea în cantitate mai mare de acid. Tratamentele sunt diferite de la om la om.