„Multe ţări se află acum în umbră. Amintiţi-vă că în urmă cu un deceniu investitorii considerau mare parte din sudul Europei ca fiind fără speranţă, până când criza i-a obligat să adopte reforme. Naţiunile etichetate anterior ca fără speranţă sunt acum unele dintre luminile continentului, în frunte cu Portugalia, Grecia şi Spania. Iar petele întunecate, Germania și Franța, ar putea să fie forțate să se schimbe în bine.
Astăzi, investitorii globali ignoră cea mai mare parte a lumii în curs de dezvoltare. Cheltuirea disciplinată a banului public explică de ce agenţiile de rating de credit sunt acum mai optimiste în privinţa naţiunilor în curs de dezvoltare. Acest trend pozitiv include chiar şi cazuri problematice precum Argentina şi Turcia. India este deja un fel de unicorn - singura vedetă a pieței globale din afara SUA.
Profiturile uriașe ale companiilor din Big Tech au reprezentat un magnet pentru investitori. Însă acest avantaj se diminuează rapid. Luați împreună Apple, Microsoft, Google, Meta şi Tesla, care împreună sunt pe cale să investească aproape 280 de miliarde de dolari în inteligenţa artificială anul acesta, în creştere de la 80 de miliarde de dolari acum cinci ani”, spune raportul grupului de investiții.
„Mania legată de AI ar putea să fi luat-o înaintea realităţii. Mai puţin de unul din 20 de angajaţi declară că foloseşte AI zilnic. Mai puţin de una din 10 companii din SUA au integrat AI în operaţiunile lor. Acest lucru nu înseamnă că nu o vor face, ci doar că este departe de a fi clar cum va fi aplicată această tehnologie, cu atât mai puțin cât de strict va fi reglementată sau care firme vor realiza profituri cu ajutorul AI. Amintiți-vă că puține firme consacrate, dacă nu chiar deloc există, au apărut ca mari câștigători ai revoluției internetului.
Deși este greu de imaginat ce ar putea deraia firmele Big Tech, un posibil răspuns este cheltuirea excesivă a banilor în infrastructuri AI. Una dintre cele mai mari expansiuni a cheltuielilor de capital pe care le-a văzut America de la cel Al Doilea Război Mondial încoace poate fi grozavă pentru consumator, dar ar putea fi clătina profiturile uriașe ale companiilor Big Tech și care îi determină pe investitori să-și pună la îndoială alegerile.
Dacă amenințările lui Trump cu majorarea tarifelor comerciale sunt o tactică de negociere, așa cum spun consilierii săi, ele funcționează de fapt pentru a aduce alte țări la masă, dar fără SUA. Înspăimântate de utilizarea sancțiunilor de către America pentru a îndepărta rivalii din sistemul financiar internațional bazat pe dolari, multe țări fac înțelegeri pentru a promova comerțul cu vecinii regionali sau fără utilizarea dolarului. India are acorduri cu 22 de țări pentru a desfășura comerț cu rupii; 90% din comerțul dintre India și Rusia se tranzacționează în monede locale. Statele petroliere, inclusiv Arabia Saudită, au încheiat tranzacții pentru a-și vinde petrolul și în alte valute decât dolarul.
În ultimii ani, comerțul global s-a schimbat, iar astăzi opt dintre cele zece coridoare comerciale cu cea mai rapidă creștere nu includ SUA, dar multe dintre ele au ca punct terminus China. Cu cât SUA amenință mai mult cu impunerea unor tarife și armează dolarul, cu atât partenerii săi de odinioară vor lucra mai mult pentru a promova comerțul fără America.”