Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de ”sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară„.
Inspectorii sanitari au stabilit că ”de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă.
Printre alte nereguli, inspectorii DSP au constatat că ”la data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri”.
Raportul DSP
În urma decesului pacientei I. A. la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Direcția de Sănătate Publică Botoșani prin inspectorii sanitari s-a autosesizat declanșând o acțiune ad-hoc de inspecție încă din data de 18.08.2023, care a vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale pacientei decedate de către personalul medical.
Reprezentanții legali ai unității sanitare le-au pus la dispoziție foaia de observație clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă și nota de relație întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziția inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri.
Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.
În intervalul orar 23.30 – 00.45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice și paraclinice și i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă.
În intervalul orar 00.45 - 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul.
Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relație a întregului personal, procedurile și protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice și alte documente necesare finalizării acțiunii de inspecție.
Cazul urmează a fi analizat și în cadrul Comisiei Județene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.
Grup de lucru condus de ministrul Sănătății, la Botoșani
În urma tragicului deces al unei paciente gravide la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, oficialii din domeniul sănătății și autoritățile competente au luat măsuri urgente pentru anchetarea cazului și identificarea eventualelor nereguli în furnizarea asistenței medicale.
După ce informații despre decesul pacientei gravide I.A. au fost făcute publice în presă, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani au efectuat verificări la sediul Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati”. Aceste verificări au scos la iveală mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul medical prezent în unitatea spitalicească în ziua incidentului.
„În urma informațiilor apărute în presă referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineții de 18.08.2023 al pacientei gravide I.A., la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.
Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză.
Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, căruia Ministerul Sănătății i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților din această unitate sanitară.
Ministerul Sănătății monitorizează îndeaproape situația de la Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, în limitele competențelor legale, atribuite odată cu descentralizarea spitalelor către Autoritățile Locale în anul 2009/2010”, potrivit Ministerului Sănătății.