''Determinarea preşedintelui american, aşa cum a fost ea exprimată în această noapte, este în orice caz determinarea pe care toţi preşedinţii americani ar fi avut-o, deoarece ei nu pot accepta ca o parte a teritoriului lor să facă obiectul unor tiruri cu rachete balistice cu încărcătură nucleară'', a afirmat Castaner după un Consiliu de miniştri.
Marcând o netă escaladare retorică, Trump a lansat marţi ameninţări apocaliptice împotriva Coreii de Nord din cauza ambiţiilor sale militare, promiţându-i ''foc şi furie'', după ce Phenianul a declarat că intenţionează să tragă rachete aproape de teritoriul american Guam, situat în Oceanul Pacific.
Franţa priveşte ''cu preocupare'' criza provocată de rachetele nucleare ale regimului nord-coreean, a mai spus Castaner, reiterând apelul Parisului, sprijinit de Consiliul de Securitate al ONU, ''la responsabilitate şi dezescaladare''.
''Franţa este gata să-şi ofere toate bunele oficii disponibile pentru ca noi să putem găsi o soluţie paşnică'', a afirmat Castaner, salutând decizia ''unanimă'' a Consiliului de Securitate al ONU şi contribuţia SUA, a Franţei, ''dar şi pe cea a chinezilor'', la adoptarea, sâmbăta trecută, a unei rezoluţii care întăreşte sancţiunile împotriva Phenianului.
Contextul a devenit şi mai tensionat începând de marţi, după ce The Washington Post a publicat informaţii despre progresele militare ale Coreii de Nord. Această ţară izolată este acum dotată cu arme nucleare cu care pot fi echipate rachete balistice, inclusiv rachete balistice intercontinentale, ameninţându-şi astfel vecinii, dar şi continentul american, potrivit concluziilor unui raport confidenţial, finalizat în iulie de către agenţia americană de informaţii militare, DIA, concluzii citate de acest ziar.