Fostul preşedinte la Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi Adrian Duicu a depus contestaţie împotriva deciziei prin care i-a fost prelungită arestarea preventivă. Curtea Supremă a respins contestaţia acestuia.
"Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii DUICU IOAN ADRIAN, PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN şi POPESCU CONSTANTIN împotriva încheierii din data de 27 iunie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 4254/2/2014 (3007/2014). Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 50 lei, reprezentând onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă", se arată într-un comunicat al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Reamintim că pe 27 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a admis propunera procurorilor şi a dispus prelungirea arestării preventive a lui Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi a lui Constantin Popescu, pentru încă 30 de zile, începând din 3 iulie şi până în 1 august inclusiv.
Totodată, instanţa a respins atunci neîntemeiate cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de Duicu, Ponea şi Popescu. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată la Curtea Supremă.
PDL-PNL, MOŢIUNE pe cazul DUICU
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omul de afaceri Constantin Popescu sunt cercetaţi în arest pentru fapte de corupţie.
Adrian Duicu este acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracțiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.
Constantin Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.
După începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea de la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi şi punerea lui la dispoziţie.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal secretarul Consiliului Judeţean Mehedinţi, Ştefan Mednyasky, şefa Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Doina Borugă, şi alte şase persoane, având calitatea de suspect.
Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, unor funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din Consiliul Local Orşova, pe de altă parte.
Duicu i-ar fi promis lui Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcţionarii publici din conducerea MAI şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.
"În ceea ce îi priveşte pe membrii Consiliului Local al municipiului Orşova, influenţa urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ştefan, la un preţ «convenabil», a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi)", au scris procurorii în documentul citat.
Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-a folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.
Preşedintele CJ Mehedinţi i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistratul să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.
Premierul Victor Ponta declara, în 14 aprilie, că nu s-a întâlnit cu şeful CJ Mehedinţi Adrian Duicu şi nici nu a discutat cu acesta despre schimbări în poliţie, precizând că DNA nu a arătat că Duicu ar fi venit efectiv la el, ci că aşa susţinea acesta.