Potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni, AGERPRES, au fost deferiți justiției pentru fapte săvârșite în funcțiile precizate: în stare de arest preventiv — Radu Smarandache, șef serviciu în Direcția Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, pentru luare de mită, în formă continuată; Rodica Țenea, consilier juridic la Direcția Juridică din cadrul Primăriei Craiova, pentru trafic de influență, în formă continuată; sub control judiciar — Ioana Munteanu, pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată, și dare de mită; în libertate — Maria Manolache, director general adjunct în DGASPC Dolj, pentru trafic de influență; Carmen Oprea, șef Centru de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din DGASPC Dolj, pentru favorizarea făptuitorului.
DNA precizează că, în perioada 2013 — 2015, Radu Smarandache, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, prin intermediul Ioanei Munteanu, a pretins și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptățite sau fără să fie aparținători ai acestora.
"În acest scop, inculpatul Smarandache — care avea printre atribuțiile specifice și pe acelea de a răspunde, de a verifica și de a aviza raportul de evaluare complexă, respectând criteriile de încadrare în grad de handicap — a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării acestor persoane în anumite grade de handicap. În perioada 2011 — 2015, inculpata Țenea, în calitate de consilier juridic, prin intermediul aceleiași inculpate, a pretins și primit, în șase rânduri, sume cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, în total 16.500 euro și 4.000 lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții", se arată în comunicat.
Procurorii susțin că, în intervalul 2007-2014, perioadă în care Cristina Calangiu a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (2006-2009) și viceprimar Craiova ( 2012-2015), prin intermediul Ioanei Munteanu, a pretins și primit sume cuprinse între 15.000 lei și 8.000 euro, în total 50.500 euro și 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali sau infirmieri la unități spitalicești din municipiu.
"În octombrie 2014, în contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcții vacante în DGASPC Dolj, Maria Manolache, în înțelegere cu Ioana Munteanu, a pretins și primit de la o persoană, printr-un intermediar, 3.000 lei. În schimbul acestor bani, Manolache trebuia să intervină pe lângă factorii de decizie cu atribuții în organizarea și desfășurarea concursului, pentru ca persoana respectivă să ocupe unul din posturile de îngrijitor scoase la concurs", se precizează în document.
Anchetatorii au constatat că întrucât persoana nu a promovat examenul, aceasta i-a restituit suma.
În 31 martie 2015, Carmen Oprea, susțin procurorii, l-a avertizat pe Radu Smarandache că este vizat de o anchetă penală, activitate ce l-a determinat pe acesta să contramandeze întâlnirea pe care o avea cu Munteanu și să distrugă actele medicale ale unei persoane de la care acceptase 500 lei în scopul eliberării pe numele acesteia a unui certificat de încadrare în grad de handicap. Ulterior, aceasta a aruncat actele respective într-un tomberon de gunoi, de la locul de muncă.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Smarandache, Țenea, Calangiu și Munteanu.