Scandalul Cambridge Analytica, prima criză de proporții a gigantului, se lasă cu amenzi. Prima amendă vine de la agenția Information Commissioner din UK, în valoare de 500.000 lire sterline, maximul posibil în aceste situații, informează CBS.
"Norocul" rețelei de socializare este acela că breșa de securitate a avut loc înainte de intrarea în vigoare a legislației GDPR: în prezent amenzile sunt mult mai mari, pot ajunge la 17 milioane euro sau chiar 4% din cifra de afaceri.
Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie 2018. Atunci a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, şi condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea.
Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016. Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanţi ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.
În audierile din Senatul american, Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, a anunţat că printre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi de scandalul Cambridge Analytica se numără şi el.
Șeful Facebook a spus la începutul audierilor că a luat legătura cu Cambridge Analytica, dar și cu Guvernul și că urmează să facă anumite îmbunătățiri pentru a evita greșelile comise. Totodată, el a mai spus că utilizatorul are mână liberă ce date își publică despre el și ce mesaje împărtășește și cu cine.
"Informațiile pe care noi le colectăm despre utilizatori sunt cele pe care ei ni le oferă. Când un utilizator alege să sharuiască ceva, el decide la cine să ajungă mesajul.", a spus Zuckerberg.