Schimbarea, descrisă drept "cea mai importantă de la introducerea sistemului de 12 puncte în urmă cu peste 40 de ani", va intra în vigoare începând cu ediția din 2016, a cărei finală va avea loc în data de 14 mai la Stockholm, a indicat Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT) într-o declarație.
Până acum, litania de puncte atribuite de fiecare țară făceau câștigătorul, în general, cunoscut înainte ca toate rezultatele să fie oferite.
Anunțarea rezultatelor va fi de acum împărțită în două faze.
Inițial, televiziunile din cele 43 de țări participante vor anunța punctele (de la 1 la 12), oferite de către juriul profesionist.
Într-o a doua fază, Eurovision va adăuga punctele obținute de fiecare țară prin votul telespectatorilor, începând anunțarea rezultatelor de la țara care a primit cele mai puține puncte de la public la cea care a obținut cele mai multe.
Telespectatorii din fiecare țară au responsabilitatea de a atribui de la 1 la 12 puncte, ceea ce conferă mai multă greutate votului țărilor mici și poate conduce la surprize. Votul telespectatorilor nu va fi anunțat la televizor, dar va fi disponibil pe internet la sfârșitul concursului.
"Există mai multe motive ca oricând să votați la Eurovision. Noul format garantează că piesa populară va primi 12 puncte, indiferent de votul juriului", a explicat directorul concursului, Jon Ola Sand.
Metoda, discutată încă din 2012 de membrii UERT, este inspirată de cea folosită în concursul național de selecție a piesei care reprezintă Suedia la Eurovision.