Antibioticele moderne sunt absorbite în organism în funcţie de mai mulţi factori, dar, în principiu, prospectul din cutie vă spune în cât timp se absoarbe substanţa vindecătoare în organism.
Un antibiotic care se ia la 6 ore nu este la fel cu unul care se ia la 8 ore sau la 24 de ore. Nu numai substanţa activă este diferită, ci şi celelalte substanţe din pastilă, care ajută la vindecarea bolii.
În plus, toate antibioticele ajung în ficat, care se chinuie să le descompună în substanţe folositoare pentru a lupta cu infecţia. Şi alcoolul tot în ficat se absoarbe. Şi de aici apar problemel reale.
Ficatul trebuie să le proceseze pe rând, astfel că antibioticul s-ar putea să fie lăsat la urmă, în timp ce ficatul se ocupă de alcoolul înghiţit. Asta poate duce la o concentraţie mai mare de antibiotic a doua zi, când iei următoarea doză.
Ficatul creşte durata de descompunere (metabolizare) a antibioticului, astfel că efectele sale nu mai sunt aceleaşi şi bacteriile care te-au infectat au timp să se regrupeze şi să devină mai rezistente, în timp ce tu eşti bolnav mai mult timp.
Prezenţa alcoolului în sânge poate creşte riscul de efecte secundare ale unora dintre antibiotice, în funcţie de restul compoziţiei lor. Citeşte întotdeauna prospectul şi vezi ce conţine şi ce nu ai voie să faci cât timp eşti în tratament!
Consumat în cantităţi mari, alcoolul încetineşte anumite procese ale organismului tău, care este oricum solicitat de lupta cu infecţia. Poţi ajunge să ai probleme de respiraţie, bătăi neregulate ale inimii, pentru că organismul tău este şi beat şi se şi luptă crâncen cu microbii care îl atacă. sursa: unica.ro.