UPDATE: Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a afirmat marți, la ieșirea din sediul DNA, că procurorii i-au adus la cunoștință noile învinuiri în dosarul "Gala Bute", adăugând că se așteaptă la formularea unei propuneri de arestare preventivă, notează Agerpres.
Udrea a susținut, totodată, că acuzațiile pe care i le aduc procurorii anticorupție se bazează doar pe denunțuri, formulate de ceilalți inculpați din dosarele în care este cercetată.
"Eu constat următorul lucru: toți cei care sunt prinși că au luat șpagă sau că au făcut ceva ilegal este suficient să declare că au dat-o mai departe cuiva și sunt lăsați liberi, bine-mersi. (...) Nu știu, trebuie să spun și eu că am dat ceva cuiva ca să nu mai fiu hărțuită? Categoric nu, dar văd că este ceea ce se întâmplă astăzi, tehnica asta, denunțul, adică recunosc și apoi denunț și spun mai departe că am luat, dar am dat nu știu cui, îi face scăpați pe cei care practică asta (...). În dosarul "Gala Bute", singurul care a rămas în arest este Rudel Obreja, care nu a fost de acord să declare ce i s-a cerut", a declarat Elena Udrea.
Ea a adăugat că nu intenționează să formuleze denunțuri împotriva altor persoane, cu excepția directorului interimar al SRI, Florian Coldea.
"Despre dânsul o să tot fac denunțuri până le ia cineva în serios. (...) Nu am niciun motiv să fac denunț împotriva nimănui, în afară de cel pe care l-am făcut", a spus Elena Udrea.
O telenovelă fără sfârşit
Elena Udrea a comentat, la intrarea la DNA, că trăieşte "o telenovelă fără sfârşit".
Cererile de arestare se ţin lanţ pe numele Elenei Udrea. Procurorii au solicitat deputaţilor al şaptelea aviz şi arestarea pentru a doua oară în dosarul "Gala Bute". Demersul anchetatorilor vine după ce au apărut suspiciuni cu privire la trei noi fapte de luare de mită.
În cazul celor trei noi cereri făcute de DNA, procurorii o acuză pe Elena Udrea că ar fi condiţionat plăţi către firma afaceristului Adrian Gărdean în schimbul unei mite de 10 la sută din valoarea contractului. 700 de mii de lei ar fi ajuns astfel la consilierul fostului ministru. Ulterior, o parte din sumă ar fi fost folosită, la cererea Elenei Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate şi monitorizare a mediului online de care ar fi beneficiat Udrea şi partidul din care făcea parte.
Anchetatorii mai spun că în 2011 Udrea ar fi cerut şi primit de la omul de afaceri Adrian Gărdean un alt comision de 10% din plăţile efectuate cu dedicaţie de minister, pentru contractele încheiate cu firma lui. Udrea l-ar fi pus ca om de legătură pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului. În octombrie 2011, omul de afaceri i-ar fi dat numerar 900 de mii de euro lui Nastasia. Dar pentru că banii primiţi nu ar fi acoperit comisionul de 10 la sută, Nastasia, la cererea lui Udrea, i-ar fi solicitat lui Gărdean să vireze alte 3 milioane de lei în conturile unei societăţi controlate de Rudel Obreja.
A treia acuzaţie de luare de mită este legată de faptul că, între 2010 şi 2011, Elena Udrea alături de Ana Maria Topoliceanu, ar fi primit 300 de mii de lei de la administratorul firmei Consmin SA.
Tot în dosarul ,,Gala Bute", DNA a mai cerut o dată aviz Camerei Deputaţilor. În 9 februarie, parlamentatii au votat pentru urmărirea penală şi arestarea Elenei Udrea, în cazul ,,Gala Bute'', pentru abuz în serviciu, declaraţii false, folosirea influenţei şi luare de mită.
Hotărârea Parlamentului prin care s-a aprobat cererea de arestare preventivă a Elenei Udrea, dar și cererea de aprobare a extinderii urmăririi penale a fostului ministru au fost publicate în Monitorul Oficial, așa cum prevede procedura.
Deputații au aprobat, luni, cererea de arestare preventivă a Elenei Udrea cu 170 voturi pentru și 118 împotrivă, în dosarul Gala Bute. Au fost prezenți 325 de deputați, iar 13 voturi au fost nule, a declarat secretarul general al Camerei Deputaților.