În urmă cu doi ani, mărturisește un apicultor, mierea putea fi vândută chiar și cu 30 de lei. Astăzi, prețul abia depășește 17 lei pe kilogram.
„Dacă până anul acesta mergeam la 3 culesuri de salcâm, anul acesta nu am prins decât unul singur. Producția scade și prețurile odată cu producția scad și ele și noi apicultorii nu avem decât de pierdut.”
Perioadele în care albinele pot culege polenul din flori sunt din ce în ce mai scurte. Dezastrul se vede cu ochiul liber, atunci când apicultorii încearcă să extragă mierea din stupi.
„Zilele trecute am avut 39, 40 de grade aici la umbră, ceea ce influențează negativ și culesul de floarea-soarelui, suntem în plin cules de floarea soarelui și în loc să avem cântare de 4-5 kg la zi noi avem cântare de 1 kg - 1 kg jumate. Din cauza temperaturilor foarte foarte ridicate.”
Albinele parcurg distanțe din ce în ce mai mari pentru a găsi hrană, iar căldura topește fagurii. De aceea, multe dintre familiile de albine mor pur și simplu sufocate. Apicultorii se plâng că nu au cum să le protejeze și pot doar să privească neputincioși cum li se năruie afacerile.