Iată la ce riscuri te expui daca lucrezi noaptea:
1. Scurtarea vieţii
Un studiu publicat în Jurnalul American de Prevenţie arată că femeile care lucrează în ture de noapte mai mult de 5 ani trăiesc mai puţin, iar procentul de risc de boli cardiovasculare creşte.
Cercetătorii au monitorizat aproape 75 000 de femei care lucrează ca asistete în Statele Unite de 22 de ani şi au realizat o serie de interviuri cu acestea. Turele de noapte erau în număr de 3 pe lună, venind în completarea turelor de după amiază sau a celor de dimineaţă.
2. Moartea neuronilor
Un ciclu regulat de somn este foarte important pentru starea generală a organismului, deoarece nopţile pierdute pot fi asociate cu probleme la inimă sau la creier.
Un alt studiu, făcut de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, a conchis că lipsa de somn pe termen lung, ca în cazul celor care lucrează în ture de noapte, are efecte ireversibile asupra creierului.
În timpul somnului, neuronii stimulează organismul prin producerea unei proteine care dă vitalitate şi energie. După un timp îndelungat de oboseală, producţia neuronilor este oprită, iar aceştia mor. "Este prima dovadă clară ca privarea de somn duce la pierderea de neuroni", a declarat medicul Sigrid Veasey, citeaza descopera.ro.
3. Cancer de sân şi nu numai
Potrivit unui studiu danez, femeile care muncesc noaptea prezintă mai multe riscuri de a suferi de cancer mamar. Medicii au studiat peste 7.000 de femei, cu vârste între 30 şi 45 de ani.
Le-au luat dosarele profesionale încă din 1964, dar nu au ignorat nici alte aspecte, ca obiceiul de a consuma alcool, dată primei naşteri şi a ultimei. Aşa au aflat că femeile care au lucrat predominant de noapte pentru cel puţin 6 luni aveau o incidenţă mai mare a cancerului de sân. Statistic, aveau riscuri cu 50% mai mari decât celelalte de a dezvolta maladia.
Explicaţia ar fi că secreţia de hormoni (melatonina contează în acest caz, un hormon secretat ca răspuns la întuneric) e dată peste cap de faptul că femeile sunt expuse la lumină sau la câmpuri electromagnetice în momente în care organismul nu e obişnuit cu asta, pe timpul nopţii, şi de programul anormal de odihnă.