“Este o idee care nu ar trebui respinsă. Niciodată nu am vrut să ne întoarcem la acele uniforme. În 2007 am fost inițiatoarea unei legi în care încercam să găsesc o formulă de a întări securitatea elevului în afara școlii prin uniformă, dar și de a da o identitate și sentimentul că aparține unei comunități elevului respectiv, pentru că școala și-ar fi ales uniforma”, a explicat Ecaterina Andronescu.
Fostul ministru este de părere că uniforma școlară îi oferă unui elev și sentimentul de mândrie că face parte dintr-o comunitate, dar și că acest proiect are nevoie de sprijin din partea autorităților române, pentru că există familii care nu își permit să cumpere uniformele.
„Uitați-vă în Anglia, Elveția, nu-i nicio rușine să porți uniformă. Este o mândrie să fii elevul unui colegiu pe care poate l-au făcut și părinții și bunicii săi. Acest sentiment de mândrie trebuie cultivat și la noi. Din păcate n-am reușit să impun această idee pentru că legea, votată de Parlament, a fost întoarsă de președintele de atunci cu ideea că ar trebui să rămână facultativă. Eu cred că merită reluată dezbaterea și încercat un sprijin, pentru că s-ar putea ca multe familii să nu poată acoperi cheltuielile”, a spus Andronescu.
Fostul ministru al Educației a explicat că prin purtarea acestor uniforme școlare, elevii vor putea fi recunoscuți mai ușor de poliție și, astfel, protejați de pericolele din afara școlii.
“Nu era dorința oamenilor, a fost dorința președintelui de a lăsa libertatea părinților sau școlii să aleagă dacă vor sau nu uniformă. Am gândit la momentul respectiv și faptul că în afara școlii există pericolul dealeri-lor de droguri, să-i pândească pe elevi. Iar în felul acesta îi putem proteja, pentru că poliția care patrulează în jurul școlilor îi recunoaște mai ușor pe elevi. Merită să încercăm. Profesorii erau, în cea mai mare parte, de acord. Chiar și părinții erau cei mai mulți de acord. Și părinții care au bani pot să investească, astfel, în educația copiilor lor decât în haine”, a mai spus Ecaterina Andronescu.