După decesul lui James Brown din decembrie 2006, vânzarea catalogului său şi a drepturilor de difuzare a muzicii sale, dorită de cântăreţ, a constituit obiectul unei interminabile bătălii juridice.
Cea de-a patra şi ultima sa soţie, Tomi Ray Hynie, precum şi cei cinci copii, s-au opus vânzării.
O afacere de acum rezolvată, pentru că Primary Wave, societatea specializată în gestionarea activelor în industria de divertisment, a cumpărat catalogul cu drepturile de autor ale legendei muzicii soul.
Tranzacţia este estimată la 90 de milioane de dolari, potrivit The New York Times.
Din timpul vieţii, James Brown nu şi-a ascuns dorinţa de a ceda drepturile cu scopul de a finanţa o bursă de studiu pentru copiii din statele Carolina de Sud şi Georgia.
Programul de ajutor pentru aceşti tineri în dificultate se numeşte James Brown Trust 2000 si este o manieră de a ajuta tinerii din două locuri în care a crescut artistul.
Născut la Barnwell în Carolina de Sud, cântăreţul şi-a petrecut mare parte din tinereţe, pe cont propriu, pe străzile din Augusta, în Georgia.
Tranzacţia presupune mai mult decât drepturile de difuzare şi de editare a muzicii lui James Brown. Folosirea numelui, a imaginii, dar şi imobilele sunt incluse în acord.
În paginile din NYT, preşedintele şi fondatorul Primary Wave Larry Mestel a amintit că James Brown a fost unul dintre cei mai mari muzicieni din toate timpurile şi una dintre cele mai mari legende din industria muzicală.
De-a lungul timpului, mai multi artisti, precum Bob Dylan, David Crosby sau Neil Young au ales să vândă unele sau toate drepturile lor pentru a sprijini diferite familii nevoiase sau copii.